Av. Yalçındağ: Cinsel ve fuhuş istismarı sistematiktir

Av. Yalçındağ: Cinsel ve fuhuş istismarı sistematiktir
Bölgede çocuklara ve kadınlara yönelik cinsel istismar vakalarının sistematik olduğunu belirten Av. Reyhan Yalçındağ, "Artık tecavüzler bir politikaya dönüştü. Bu suçların üzerine kararlılıkla gideceğiz" dedi.

DİYARBAKIR - Özellikle bölgede son yıllarda küçük çocuklara yönelik cinsel istismar olayları her geçen gün artış gösterirken, vakalarda en çok rütbeli askerlerin, korucuları ve devlet memurlarının olması dikkat çekiyor. Mardin'de yaşanan N.Ç. davası, Bingöl'de yaşanan E.A. davası, Siirt'teki 'utanç davası' kamuoyunun tanık olduğu olaylardan sadece bir kaçı. En son Şırnak Cumhuriyet Savcılığı tarafından devam eden operasyonlarda içerisinde çok sayıda uzman çavuş ve korucunun bulunduğu onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların içerisinde 8'i uzman çavuş, 5'i korucu 28 kişi çıkarıldığı mahkemece, "Çocuğun cinsel istismarı", "İnsan ticareti", "Fuhuş amaçlı çocuk ve kadın pazarlamak", "Fuhuşa aracılık etmek", "Tehdit, şantaj ve hakaret" suçlamalarıyla tutuklandı. 
'Çocukların yaş aralığı son derece vahim'

 Bölge'de özellikle Şırnak, Van, Diyarbakır olmak üzere birçok ilde çocuklara yönelik bu tür saldırılarda artış olduğunu söyleyen Yalçındağ, "Her ne kadar dosya üzerinde gizlilik kararı varsa da yansıyan bazı bilgilerden şunu net olarak görüyoruz. Çocukların yaş aralığı son derece vahim. 13-15 yaşları arasındayken gerçekleşmiş vakalar. Yine silah ve kesici aletlerle, ölümle tehditle silah zoruyla gerçekleşmiş tecavüzler. Bu faillerin bir kısmı da yine Bingöl'de ki E.A. olayında olduğu gibi 8'i uzman çavuş. Dolayısıyla bunu asla ve asla münferit olarak değerlendireceğimiz bir vaka değil" dedi. 
 

'N.Ç. vakasına benzer'
Her defasında dile getirdikleri kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar suçlarında ki genel bir bakış açısının yansıttığı komplike bir suçlar silsilesi olduğunu ifade eden Yalçındağ, "Komplike bir suç diziniyle karşı karşıyayız. Kesinlikle insanlığa karşı bir suçla karşı karşıyayız. Yine olayın muhteviyatı geçmişteki Mardin'de yaşanan N.Ç. olayına benzer. Nedir bu? Birincisi zorla olması, tehdit olması, işin içinde şantaj unsurlarının olması, çocukların yaşlarının küçük olması, çocuk yaş grubuna denk gelmesi ve uzun yıllar sürmesi. Ayrıca meslek grubu olarak baktığımızda esnafından, öğretmeninden, silahlı uzman çavuşundan tutalım da böyle çok komplike bir failler grubuyla karşı karşıya olduğumuz net" ifadesinde bulundu.
'Bu bir devlet aklıdır'
Mağdur ailelere gerekli hukuki yardımı vereceklerini ve dosyada ki delillere ulaşmaları için dosyada ki gizlilik kararının kaldırılmasını talep eden Yalçındağ, bu tecavüz ve taciz vakalarının bir devlet aklı olduğunu ifade ederek, "Kadın ikinci cins olarak gören, çocuk istismarını olağan sayan normalleştiren bir tezahürüdür bu. Buda bir devlet aklıdır. Artık bu cinayetlerin, tecavüzlerin bir politikaya dönüştüğü, bir kere gerçekten öfkeli olduğumuzu, son derece bu suçların üzerine kararlılıkla gitme kararlığımız söz konusu olacak. Kararlığımız nettir, kesindir. Her alanda sokakta, mahkeme koridorlarında bütün mekanizmaları işleterek faillerin teşhiri, hak ettikleri cezalara çarptırılmaları gerekir" şeklinde konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.