‘Can güvenliğimiz yok çıkmıyoruz’

‘Can güvenliğimiz yok çıkmıyoruz’
Çatışmalara 24 saat ara verilsin...

Diyarbakır’da aralarında çocuklarında bulunduğu siviller ‘yaşam koridoru’ beklemeye devam ediyor. Valilik, 15.30 ile 17.00 saatleri arasında sivillerin çıkması durumunda gerekli kolaylığı sağlayacaklarını açıklamıştı. Ancak beklenen tahliyeler gerçekleşmedi. İçerdeki siviller, ‘can güvenliğimiz yok’ diye çıkmadılar. Öte yandan kentteki STK’lar sivillerin tahliyesi için ''Sokağa çıkma yasağına 24 saat ara verilmesi, kalıcı barışın sağlanmasında katkısı olacak'' açıklaması yaptı.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 84 gündür süren çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle aralarında çocuklar ve yaralıların da bulunduğu vatandaşların güvenle tahliye edilmeleri için sivil toplum kuruluşları ve Diyarbakır'ı ziyaret eden barış heyeti sokağa çıkma yasağına 24 saat süreyle ara verilmesi talebiyle basın açıklaması yaptı.

Diyarbakır’da aralarında Baro, Ticaret Odası, Tabipler Odası, İHD, Mazlum-Der, TİHV, akademisyen, ve sanatçıların bulunduğu STK’lar, sokağa çıkma yasağı ve operasyonların sürdüğü Sur İlçesi’nde sivillerin tahliyesine ilişkin açıklama yaptı.

Sokağa çıkma yasağına verilecek 24 saatlik aranın ülkede kalıcı ve adil barışın sağlanmasına katkı vereceğini belirten grubun, Şeyh Sait Meydanı'nda yaptıkları açıklama şöyle:Ülkemize ateş düştü… Düştüğü her ocağı yakıyor. Artık tek bir can bile kaybetmek istemiyoruz. Diyarbakır Sur’da 84 gündür sokağa çıkma yasağı sürüyor. Sur’un üç ayrı mahallesinde on beşi, on yaşın altında bebek çocuk ve yaralılar da dahil olmak üzere iki yüze yakın yurttaşımızın mahsur kaldığını biliyoruz. Bu mahallelerde, evlerde ve sokaklarda çok sayıda cenaze de bulunuyor.

Yeni ölüler olmadan bu işin insani koşullar altında çözüme ulaştırılması ve mahsur kalanların güvenli bir şekilde tahliye olabilmesi için sokağa çıkma yasağına yirmi dört saat süreyle ara verilmesini talep ediyoruz. Umudumuz odur ki bugün Sur’da ve Diyarbakır’da atılacak adım, yarın tüm ülkede kalıcı ve adil barışın sağlanmasına katkıda bulunacaktır. Çocuklarımızın ve ülkemizin geleceği için bütün tarafları bu çözümü değerlendirmeye ve bu insani adım süresince ellerini silahtan çekmeye, sağduyuya, soğukkanlılığa davet ediyoruz” denildi.

SİVİLLER CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Sur’da iki günden bu yana çıkmaları beklenen siviller çıkmadı. Diyarbakır Valiliği, 15.30 ile 17.00 saatleri arasında sivillerin çıkması durumunda gerekli kolaylığı sağlayacaklarını açıkladı. Ancak beklenen tahliyeler iki gündür gerçekleşemiyor. Edinilen bilgilere göre, içerdeki siviller, ‘can güvenliğimiz yok’ diye çıkmadılar.

 

Haber: Ali ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.