Cizre ve Yüksekova il oluyor

Cizre ve Yüksekova il oluyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şırnak Cizre'ye dönüşecek, Hakkari de Yüksekova'ya dönüşecek.

Şırnak'ı, Hakkari'yi nasıl şehir yapmışlar diye şaşarsınız. Bir kalkınma hamlesi yapacaksanız" dedi.

TOBB Genel Kurulu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyiy Erdoğan, iki önemli açıklama yaptı. Cizre ve Yüksekova’nın il olacağını açıklayan Erdoğan, yerli otomobil için de TOBB’dan söz aldı. Daha önce yerli otomobil için Koç grubuna çağrılarda bulunan Erdoğan, bu kez TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan talepte bulundu. Ayağa kalkarak Erdoğan’a yanıt veren Hisarcıklıoğlu, “Siz istedikten sonra biz iş dünyası olarak bunu yaparız” dedi. Yüksek faiz eleştirilerini de sürdüren Erdoğan, ”Yüksek faizi bir sömürü aracı olarak görüyorum. Burada kâr amaçlı bir faiz mantığı yok, sömürü aracı olarak bir faiz mantığı var” yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

FAİZ SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ: Bir kredi faizleri noktasında her yerde yüksek faizden şikayet var mı, var. Bunu hep gündemimde tuttum, gündemimde olmaya da devam edecek. Faizi ben ülkede, yüksek faizi bir sömürü aracı olarak görürüm. Sömürü aracı olarak bir faiz mantığı var. Kredi faizini uygun şartlarda vereyim de ülkem de ben de kazanayım anlayışı yok. O krediye mahkum olan girişimci, karınca yazısı kadar, altına imzayı atıyor, içinde ne var ne yok bundan haberi yok. Allah’ın izni ile bunu da çözeceğiz. Kararlılığımız var en azından. Ülkemizde kazanmak isteyen kimseye engel olmadığımız gibi her türlü desteği sağladık.”

GÜCÜMÜZÜ TARİHTEN ALIYORUZ: Dünyada bu milletin eşi benzeri yok. TOBB ülkemizin geleceği ile ekonomi ile demokrasinin aynı bütünün parçaları olduğunu kabul etmiş bir kurumdur. Türkiye’nin nereden nereye geldiğini yaşayarak hiç unutmamalıyız. Gücümüzü ve motivasyonumuzu bu yaptıklarımızdan alıyoruz. Sürekli ecdada atıfta bulunmamızın sebebi budur. Geçmişini bilmeyen gelecekte nereye gideceğini de kestiremez. Türkiye’nin 2023 hedeflerini 2011 seçimlerinin ardından ilan ettik. Bu arada boş durmuyor, 2023 hedeflerimizi bir adım daha ileri taşıyacak mahiyette çalışmalar yürütüyoruz.

6 AYLIK YOL HARİTASI: Yıl sonuna kadar bütün bakan arkadaşlarımızdan şunu kendilerinden yapmalarını istedim; Yol haritanızı 6 aylık olarak hazırlayın getirin diyeceğim. Biz 6 aylık yol haritası ile 2019’un hazırlıklarını yürüteceğiz. Bu konuda herkes ‘benim de burada sırtanacağım bir yük vardır’ anlayışında olacaktır.” Türkiye 2035 yılında 90 milyonu aşacak olan nüfusu ile bu bakımdan dünyanın ilk 20 ülkesinden biri olarak gücünü devam ettirecek. Rekabet gücümüz de her sene yükselecektir.

İKİ İL: Şırnak Cizre’ye dönüşecek, Hakkari de Yüksekova’ya dönüşecek. Şırnak’ı, Hakkari’yi nasıl şehir yapmışlar diye şaşarsınız. Bir kalkınma hamlesi yapacaksanız şehircilikten başlayacaksınız.

YERLİ OTOMOBİL: Bir teklifim var, gelin yerli otomobilimizi TOBB camiasının içinden çıkaralım. Bu millete montaj yakışmıyor. (Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözünün ardından, söz alarak konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kendilerinin bu yönde çalışma yapacaklarının sözünü verdi.)

 

 

 

 

TASARI OLARAK GÜNDEME GELMİŞTİ

Daha önce TBMM'ye gönderilen ve daha sonra vazgeçilen tasarıya göre Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacaktı. Bunun yerine Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova; Cizre ilçesi merkez olmak üzere de Cizre adıyla iki yeni il kurulacaktı. Tasarıda Yüksekova iline bağlı ilçeler, Çölemerik, Çukurca, Derecik ve Şemdinli olarak belirlenmışti. Cizre'nin ilçeleriyse Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Nuh, Silopi ve Uludere'ydi. Tasarıyla Hakari İl Özel İdaresi Yüksekova İl Özel İdaresine, Şırnak İl Özel İdaresi de Cizre İl Özel İdaresine dönüştürülüyordu.(Kaynak: Ajanslar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.