Cizre'de 2'si çocuk 4 gözaltı

Cizre'de 2'si çocuk 4 gözaltı
Şırnak baro başkanı Nuşirevan Elçi, baskınlar sırasında güvenlik kuvvetlerinin gereksiz yere sert davranmasını eleştirerek ;’’Hiçbir yasa vatandaşın malına veya canını zarar verme yetkisini kolluk kuvvetine tanımamıştır’’dedi…

ŞIRNAK - Cizre'de evlere düzenlenen baskınlarda 2'si çocuk 4 kişi gözaltına alındı. Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, ev baskınlarında muhtarların götürülmemesini manidar bulduğunu ifade ederek, İçişleri ve Adalet bakanlıklarının derhal denetim yapması gerektiğini söyledi. 

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, dün akşam özel hareket ve sivil polisler tarafından Cudi ve Nur mahalleleri başta olmak üzere birçok mahallede eş zamanlı olarak ev baskınları yapıldı. Baskınlarda bazı evlerin kapı ve pencereleri polislerce kırılırken, baskınlarda mahalle muhtarlarının götürülmediği iddia edildi. Gözaltına alınan Osman Fidan (19), Muzaffer Yağarcık, İ.İ. (16) ve D.K. (15) İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, çok sayıda kişinin de arandığı bildirildi. 

Baskınlarda muhtarların götürülmediği iddiasını değerlendiren Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, "Hiçbir polis veya kolluk kuvvetti bir kişiyi gözaltına alırken zor kullanmasını veya evine zarar vermesinin hiçbir güç kullanımını yasa olarak tanımamıştır. Bunu kabullenmekte mümkün değil; ama maalesef bölgede yıllardan beridir bu tür uygulamalar mevcuttur" dedi. Muhtarların yapılan ev baskınlarına güttürülmemesi de ayrı bir gariplik olduğunu dile getiren Elçi, "Kolluk kuvvetlerinin yaptıkları kötü muameleler ve yapılan yanlışlara tanık olmamaları için muhtarların veya azaların götürülmediğini değerlendiriyorum. Yoksa zaten polis ve salahiyet kanunlarına, CMK kanunlarına göre de gözaltı biçimleri belirlenmiştir ve burada gözaltına alınırken muhtarların eşlik etmesi yasa mevzuat gereği yerine getirilmesi gereken bir husustur. Bunun yapılmaması gözaltına alınması sırasında yapılan hukuk dışı uygulamaların, yanlışların muhtarın tanık olmaması için götürülmediğini düşünüyorum. Aksi takdirde muhtarların götürülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. 

'İçişleri ve Adalet bakanlıkları derhal denetim yapması gerekiyor'

Elçi, siyasi olmayan kişilerin gözaltına alındıkları sırada muhtarların götürülmesi ve siyasi bir nedenden dolayı gözaltına alınan kişilerin gözaltına alınması sırasında muhtarların götürülmemesi çok daha manidar bir durum olduğunu belirterek, "Demek ki adli olarak gözaltına alınan bir kişinin usulüne uygun olarak alındığını, siyasi olarak gözaltına alınan bir yurttaşın gözaltı işlemlerinde ise usulüne uygun hareket edilmediğini ortaya çıkarıyor" dedi. Elçi, bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ciddi bir teftiş ve denetim yapması gerektiğine vurgu yaparak, "Bu konuda şikayetleri olan vatandaşların baromuza başvurmalarını diliyoruz bizlerde yaşanan ihlallerin takipçisi olacağız" diye kaydetti. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.