Çocuklar için deprem sonrası ciddi uyarı

Çocuklar için deprem sonrası ciddi uyarı
Deprem bölgesindeki çocukların fiziksel yaralanmaları ve toplu yaşam alanlarındaki şartlardan dolayı enfeksiyon tehlikesine karşı Prof. Dr. Ahmet Güzel uyarılarda bulundu.

TİGRİS HABER - Deprem bölgesindeki çocukların fiziksel yaralanmaları ve toplu yaşam alanlarındaki şartlardan dolayı enfeksiyon tehlikesine karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Bundan sonraki süreçte deprem bölgesi için özellikle bizi enfeksiyon riski bekliyor olabilir. Özellikle tetanos gibi çocukluk aşılarının tekrar çocuklarda takvime alınarak uygulanması uygun olacaktır” dedi.

Deprem bölgesindeki yaraların en hızlı şekilde sarılması için kurulan yaşam alanlarında özellikle hava şartlarından dolayı uzmanlar, oluşabilecek olan enfeksiyon riskine karşı uyarılarda bulunmaya başladı. Daha önceki deprem bölgelerinde yaşanan sağlık sorunları çerçevesinde elde edilen veriler ışığında, “Bundan sonraki süreçte farklı şeylerle mücadele etmek zorunda kalabiliriz” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel özellikle bölgedeki çocukların bağışıklık sistemine ve aşılara vurgu yaptı.

Tetanos aşısı mutlaka yapılmadır

Öncelikle tetanos aşısına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Tabii ki sağlık bakanlığımızın yapmış olduğu aşılama programları enfeksiyonlara karşı her ne kadar koruyucu olsa da farklı konularla ilgili toplumun bilgilendirilmesi önem arz etmekte. Bunlar içerisinde ilk düşünülmesi gerekenlerden bir tanesi yara enfeksiyonlarıdır. Yara enfeksiyonları özellikle enkaz altında kalmış olan çocuklarda kaybolan sinir hasarları ya da soğuğa bağlı hissizlik ve yaraların içerisinde bulunan yabancı cisimler enfeksiyon riskini daha çok artırmakta. Ayrıca çocukluk çağında olanlar için dikkat etmemiz gereken hususlardan bir tanesi aşılama olmalı. Özellikle tetanosa karşı. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tetanos aşılarını gayet düzenli şekilde yapmakta fakat belli bir yaşta, ergenlik çağında olan son 5 yıldır aşılamaya girmemiş, 3’ten az aşı yapılmış ya da aşılama durumunu bilmediğimiz kişilerde kontamine bir yaramız varsa mutlaka tetanos aşısı yapılmalı. Bunlar da periyodik olarak bir takvime bağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Temiz su ve sabun kullanılmalı

Prof. Dr. Güzel, hijyen konusunu da vurguladığı açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Görülmüş ki deprem sonrasında kanalizasyon, tuvalet ihtiyaçlarındaki kontaminasyon riski de ishal ataklarını çok fazla artırabiliyor. Salmonella, şigella gibi ishal atakları, parazital enfeksiyonlar, kolera salgınları gibi salgınlar oluşturabiliyor. Mutlaka mümkün mertebe hijyene çok dikkat edilmeli, temiz su, sabun kullanılmalıdır.” (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.