DİERG: Silvan için neden harekete geçilmiyor?

DİERG: Silvan için neden harekete geçilmiyor?
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), Silvan’da intihar ettiği iddia edilen Ayşe T hakkında kurumlara çağrıda bulundu. DİERG, “Silvan’da kriz hali ilanı ve harekete geçme neden gecikiyor?” diye sordu.

TİGRİS HABER- DİERG, Silvan İlçesi’nde yaşanan intihar ve şüpheli ölümlere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “Sivan’da yaşanan intihar davranışı (intihar girişimi ve intihar) ile şüpheli ölümlerin ardından resmi ve sivil kuruluşların profesyonelce sürece dahil olması için DİERG anımsatmada bulunmuştu.

Önlem alınmalıydı

Son günlerde Silvan’da Ayşe T.‘nin ölümünün intihar değil şüpheli ölüm olabileceği üzerine basında çocuklarının (20 yaşındaki O. T. ve 18 yaş altındaki E. T., M. V. T.’nin) savcılıkta verdikleri ifadeleri olduğu iddia edilen açıklamalar yer almıştır. Çocukların olduğu iddia edilen ifadelerinin ardından; babalarına uzaklaştırma kararı verildiği, çocukların devlet gözetimine ve korumasına alındığı hakkında bir bilgiye ulaşılamamıştır. Çocukların verdiği ifadelerinde herhangi bir etki altında olup olmadıkları da açıklığa kavuşturulmalıdır. Çocukların ifadeleri savcılık tarafından alınmasından çok daha önce çocuklar koruma, gözlem altına alınmalıydı. Eğer bu yapılmadıysa, çocukların ifadelerinin ardından çeşitli önlemler alınmalıydı.

Destek verilmesi gerekir

İntihar hem başvuran hem de şahit olan için travmatik bir olaydır. Sadece söz konusu çocuklara değil, intihar girişimi ya da intiharın ardından birinci dereceden akrabaların yani ailenin ve intihardan birinci derecede etkilenenlerin durumu tespit edici ve bireyleri güçlendirici; bölgesel özellikleri ve gereksinimleri dikkate alan psikososyal destek verilmelidir. Ayşe ‘nin durumunda ise, intihar ya da şüpheli olarak hayatını kaybetmiş olsa bile annelerinin ölümünden dolayı çocuklarının suçluluk duygusu edinmemesi için güçlü psikososyal destek verilmesi gerekmektedir.

Takipçisi olacağız

İfadeler doğru ise çocukların tümü yönlendirmeye ve tehditlere açıktır. Çocuklar süreç boyunca sadece babaları ile değil, çocuklara etkide bulunması olası her bir birey ile her türlü temastan korunması gerekmektedir. Hem çocukların güvenliğinin sağlanması, her türlü etkiden kurtarılması ve hem de süreci en sağlıklı psikoloji ile atlatabilmeleri için DİERG, çocukların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı konu ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda çocukların gözetim altına alınması, baba ve etkide bulunabilecek kişileri çocuklardan uzaklaştırma kararı ya da sağlanacak desteğin türüne, süresine karar vermesini önermektedir. Diyarbakır’daki sosyal çalışmacılar ve Rehberlik Araştırma Merkezleri de bu sürece destek verebilir.

DİERG olarak Silvan’daki intihar davranışı ve şüpheli ölümlere dair sosyal hizmet uzmanlarınca alınacak kararların takipçisi olacağız. Dahası, Ayşe T.’nin durumundan hareketle; kayıtlara intihar olarak geçen vakaların da acilen, titizlikle ve ısrarla üstünde durulması gerekliliğini göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.