Diyarbakır Eczacı Odası: Aşı bir sağlık hakkıdır

Diyarbakır Eczacı Odası: Aşı bir sağlık hakkıdır
Diyarbakır Eczacı Odası, Kovid-19 salgını nedeniyle grip aşısına olan talebin arttığına ilişkin açıklama yaptı.

TİGRİS HABER - Grip aşısına olan talebin artmasıyla beraber eczacılar ile vatandaşların karşı karşıya geldiği belirtilen açıklamada: “Aşı bir sağlık hakkıdır ve genel sağlık verileri uygun olan her vatandaş yapabilmelidir. Aşının yetersiz olması eczacılarımız ile vatandaşları da karşı karşıya getiren bir durum yarattı” denildi.

Diyarbakır Eczacı Odası vatandaşların aşıya nasıl ulaşabilecekleri ve sistemdeki bazı belirsizlikler konusunda bilgilendirme yaptı.

Buna göre;

• Aşı olmak isteyen vatandaşımız, öncelikli olarak Sağlık Bakanlığı’nın E-nabız sistemine giriş yaparak grip (influenza) açısından birincil derecede risk grubunda olup olmadığını öğrenecektir. (Risk grubu yaş, diyabet, tansiyon, organ nakli gibi sağlık verilerinizden oluşan çeşitli kriterlere göre belirlenmiştir.)

• Eğer vatandaşımız 1. Öncelikli risk grubunda ise Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alıp, sağlık kuruluşuna giderek aşısını reçete ettirecek.

• Daha sonra aldığı E-reçete şifresini eczaneye vererek aşının, ecza depolarından temin edilmesini bekleyecek. Aşı eczaneye ulaştıktan sonra aşısını alarak Aile hekiminde yaptırabilecek.

E-nabız sisteminde 1. Derecede risk grubunda çıkmayan vatandaşlarımız ise Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönlendirmelerini bekleyecek.

Açıklamada öne çıkan başlıklar şu şekilde:

“Bazı önemli noktaları vurgulamak isteriz

• Tüm bu süreçlerde hekim ve eczacıların sisteme herhangi bir müdahalesi söz konusu değil. Sistem Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

• Eczanelerimizden doğrudan grip aşısı satışı yapılmamaktadır.

• Gereksiz yoğunluk olmaması ve bulaş riskinin artmaması için vatandaşlarımız eczanelere ve aile hekimlerine aşı ile ilgili süreci tamamlayıp gelmelidirler.

• Yalnızca 21 Ekim 2020 tarihi ve sonrasında oluşturulan E-Reçete ile grip aşınız karşılanacaktır.

Aşı bir sağlık hakkıdır

Elbette aşı bir sağlık hakkıdır ve genel sağlık verileri uygun olan her vatandaş yapabilmelidir. Ancak aşının sınırlı sayıda üretilmiş olması, vatandaşlarımızı böyle bir sorunla karşı karşıya getirmiştir. Daha önce Türk Eczacıları Birliği olarak da vurguladığımız gibi aşının yerli üretiminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha kendini göstermiştir. Biz eczacılar, sağlık ordusunun önemli bir paydaşı olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız.

Gribe karşı da maske, mesafe ve hijyen

Covid-19 salgınında olduğu gibi gribe karşı da bireysel tedbirlerimizi alarak, davranışlarımızı bizi koruyacak bir aşı gibi düzenleyebiliriz. Üç altın kuralın; (maske, mesafe ve hijyen) bizi gribe karşı da koruyacağını unutmayalım.” (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.