Diyarbakır surlarının bazalt taştan minyatürü yapılıyor

Diyarbakır surlarının bazalt taştan minyatürü yapılıyor
Diyarbakır surlarında bulunan 108 burcun ve tarihi yapıların bazalt taştan minyatürünü yapmak için 5 yıl önce çalışmaya başlayan Fesih Gündoğar, 3 yıl içinde çalışmasını tamamlayarak sergilemeyi hedefliyor.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin eski halinin maketini yapan Fesih Gündoğar, 21 sene 21 günde bitirdiği bu çalışmanın hemen ardından Diyarbakır Surlarının bazalt taştan minyatürünü yapmaya başladı. 2016 yılından beri başladığı çalışmada surların 102’sini tamamlayan Gündoğar, 3 yıl içinde burçların kalanını ve Sur’daki tarihi yapıların minyatürünü tamamlamayı hedefliyor.

Diyarbakır Surlarındaki 108 burcu ve tarihi yapıları 25 defa küçülterek bazalt taşlarla minyatürlerini yapmak için 5 yıldır çalışan Gündoğar, çalışmasını tamamladığında kentte uygun bir yerde sergilemeyi planlıyor.

sur-tigris2-001.jpg

‘3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyorum’

Surların bazal taşlardan minyatürünü yapmak için 2016 yılında kolları sıvayan Fesih Gündoğar, sürdürdüğü çalışmaya ilişkin şunları söyledi: “Surların 1/25 ölçekli maketini bazalt taşlarla yapıyorum. Bu çalışmaya Sur’un tamamının maketini bitirdikten sonra 2016 yılında başladım. Sur’un maketini de 21 sene 21 günde bitirmiştim. Şuana kadar Diyarbakır surlarında bulunan 108 burçtan 102’sini tamamladım. Burçlardan sonra da Suriçi’nde bulunan tarihi yapıların maketini bazalt taşlardan yapacağım. İçkale, Ulucami, Hasanpaşa Hanı, Meryem Ana Kilisesi gibi temel eserlerin maketini yapacağım. Bu çalışmamı 3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyorum. Bu çalışma tamamlandığında 67 metre uzunluğunda 48 metre genişliğinde olacak ve uygun bir yerde birleştirerek surların bazalt taşlardan minyatürü sergilenmiş olacak. Bu çalışmanın ardından bir atölye açıp burada kurs vermek istiyorum. Minyatür taş sanatı alanında gençlerimize deneyimlerimi aktarmak istiyorum.”

sur-tigris3-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.