Diyarbakır’da askeri bölgeye taşınan 'seçmenlere' itiraz reddedildi

Diyarbakır’da askeri bölgeye taşınan 'seçmenlere' itiraz reddedildi
Eğil İlçe Seçim Kurulu, DEM Parti’nin askeri bölgeye kaydırılan "seçmenlere" karşı yaptığı itirazını reddetti. Kararda, söz konusu kişilerin jandarma ve emniyet personelleri olduğu belirtildi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın Eğil ilçesine bağlı Yenişehir Mahallesi’nde, 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde 878 olan seçmen sayısı 8 ayda bin 214 artarak, 2 bin 88’e çıktı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), tamamı Eğil İlçe Jandarma Komutanlığı’na kayıtlı olan "seçmenlere" karşı İlçe Seçim Kurulu'na itirazda bulundu.

İlçe seçim kurulu: Karakolda görevliler

İlçe Seçim Kurulu, başvurunun “kısmen kabul/kısmen reddine” karar verdi. Kurul, bin 170 kişinin Eğil İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli olduğunu ve 37 kişinin İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde çeşitli kamu görevlerinde çalıştığını kaydetti. Yine, 6 kişinin adreslerinde ikamet etmediklerine işaret edilerek, "MERNİS'te kayıtlı son adreslerine gönderilmelerine..." karar verildi. DEM Parti dilekçesinde yer alan diğer 1 kişiye dair kararda herhangi bir bilginin yer almaması ise dikkat çekti.

‘Metrekareye bir seçmen düşüyor’

DEM Parti İlçe Eşbaşkanı Ömer Akgündüz'ün verdiği itiraz dilekçesinde, söz konusu kişilerin "hayali" olduğu belirtilmişti. Dilekçede şu bilgilere yer verilmişti: "İlçemiz Yenişehir Mahallesi’ndeki seçmen sayısı 14 Mayıs 2023 tarihinde 878 olmasına rağmen, şuan askıya çıkan listede 2 bin 88 olarak belirtilmiştir. Yapmış olduğumuz araştırmalara göre ekte sunmuş olduğumuz seçmenlerin tamamı İlçe Jandarma Komutanlığı’ndaki binalara hayali olarak adresleri taşınmıştır. Eğil İlçe Jandarma yerleşkesinde olan hizmet binasına Eğil Belediye Başkanlığı tarafından 25/d olarak dış kapı numarası verilmiş ve bu bina içerisinde de 40 tane bağımsız kapı numarası verilmiştir. Bu 40 daireye hayali olarak yaklaşık 800 seçmen kaydedilmiştir. Yine 25/f olarak dış kapı numarası verilen binaya 22 tane bağımsız kapı numarası verilmiş ve bu 22 daireye yaklaşık 400 seçmen hayali olarak taşınmıştır. Toplamda bin 214 seçmen bu şekilde taşınmıştır.

Jandarma Komutanlığı’nda kaydedilen bin 214 hayali seçmenin adres olarak gösterdikleri bina 800 metrekaredir. Her metrekare başına bir seçmen düşüyor. Parsel sorgu üzerinden yapmış olduğumuz ölçümlerde 25/d olarak belirtilen bina en fazla 400 metrekare alana sahip olup, 2 katlı bir yapı olduğu açıktır. Yani binanın her iki katı en fazla brüt olarak 800 metrekaredir. Yazılan her seçmene brüt olarak 1 metre kare alan düşmektedir. Bu husus bile başlı başına bu seçmenlerin hayali seçmen olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Listeyi incelediğimizde tamamı genç olan erkek seçmenden oluşmaktadır, araştırmalarımıza göre bu seçmenler Amed’in farklı ilçelerinden gelen askeri personellerdir. Bu seçmenlerin tamamı Eğil dışındaki ilçelerde görev yapan askeri personellerdir. Çoğu evli olmasına rağmen hiçbir seçmenin eşinin adresi buraya taşınmamıştır. Yapılacak araştırmalarda da görüleceği üzere bu hayali olarak taşınan 1214 seçmenin adına kayıtlı ne elektrik ne de su faturası bulunmamaktadır, bu da bu seçmenlerin Eğil’de ikamet etmediğinin kanıtıdır." (Kaynak: MA)

Kaynak:Mezopotamya Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.