Diyarbakır’da ‘promosyon’ hareketliliği

Diyarbakır’da ‘promosyon’ hareketliliği
Diyarbakır’da memur ve işçi sendikaları hareketli, enflasyon oranında promosyon talebi var. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bu mücadeleyi kazandı, Ekim ayında 1500 çalışana 28 bin lira promosyon ödenecek. Ancak diğer belediyelerde belirsizlik sürüyor.

TİGRİS HABER- Ücret ve maaşlar ile emekli aylıklarının bankalara aracılığıyla ödenmesinin zorunlu hale geldiği 2007 yılından beri Türkiye’de banka promosyonları gündeme geldi. Bankalar “daha fazla promosyon” vaadiyle milyonlarca yeni müşteri kazandı. 2008 yılında çıkarılan, 2010 yılında güncellenen Başbakanlık Genelgesi’ne göre, promosyon tutarları ile ilgili, kurum ve banka arasında protokol imzalanıyor. Bankalarla yapılan sözleşmeler 3-5 yıllık dönemleri kapsayabiliyor. Emeklilerde olduğu gibi bir alt sınır söz konusu değil. Ayrıca kamu görevlileri kişisel olarak banka değişikliği yapamıyor.

Diyarbakır’da promosyon hareketliliği

Promosyon ödemeleri Ekim-Kasım ayında yapıldığı için, son günlerde Diyarbakır’da sendikaların birinci gündem maddesi. Hem muhalif sendikalar hem de hükümete yakınlığı ile bilinen sendikalar, banka promosyonlarının enflasyon oranında düzenlenmesini istiyor. Bu nedenle, memur ve işçi sendikalarının yaptığı eylem ve etkinlikler devam ediyor. Sendikaların ortak talebi ise, enflasyonun altında kalan promosyon ödemelerinin enflasyon oranında güncellenmesi. Son olarak, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, konu ile ilgili Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde açıklama yapmış, mevcut promosyonların enflasyon karşısında değerini yitirdiğini belirterek, güncelleme talep etmişti.

Milli Eğitim bankaya yazı gönderdi

Öğretmen sendikaları da, öğretmenlerin enflasyona ezdirilmesini eleştirdi. Eğitim-Bir Sen Diyarbakır Şubesi’nin talebi üzerine, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir süre önce, Akbank’a, promosyonların fesih şartlarını talep eden yazı gönderdi. Yazıda, geçen yılın Kasım ayında 5 bin lira olarak belirlenen promosyon bedelinin, enflasyonun altında kaldığına dikkat çekilerek, zam talep edildi. Milli Eğitim’in yazısında, diğer kurumlar ile bankalar arasında imzalanan anlaşmalarda, promosyon bedellerinin 10 kata kadar arttırıldığına dikkat çekilerek, ya promosyonların arttırılması ya da sözleşmenin feshi istendi.

Büyükşehir kazandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve DİSKİGenel Müdürlüğüne bağlı, 1500 işçi ve memur “promosyon mücadelesini” kazandı. Büyükşehir Belediyesi ile Yapı Kredi Bankası arasında imzalanacak anlaşmaya göre, belediye ve DİSKİ çalışanlarına 28 bin lira promosyon ödenecek. Daha önce 3 bin lira olan promosyon ihalesi iptal edilerek, yeni promosyon bedeli olan 28 bin liranın Ekim ayında yapılması planlanıyor.

Sevindirici karar

Büyükşehir’in promosyon için düzenlediği ihaleye 6 banka katıldığını belirten DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Diyarbakır Şube Başkanı Kamuran Taş, “En yüksek teklifle bu banka kazandı” dedi. Taş, “Belediye çalışanlarının enflasyona ezdirilmemesi için, oldukça sevindirici bir karar. Bu promosyon şuan temel ihtiyaçları karşılıyor gibi gözükse de, enflasyonun bu hızla artması durumunda, önümüzdeki sözleşme dönemi için kıymetini kaybedecektir” dedi.

Haber: Gönül Morkoç

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum