Diyarbakır’da Uludere'de hayatını kaybedenler için anıt dikildi

Diyarbakır’da Uludere'de hayatını kaybedenler için anıt dikildi
Diyarbakır'ın Kayapınar İlçe Belediyesi tarafından 28 Aralık 2011 günü Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı ile Ortası köyleri kırsalında yapılan operasyonda hayatını kaybeden 34 kişi için anıt dikildi.

DİYARBAKIR - Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı ile Ortasu kırsalında bulunan Irak sınırında yapılan operasyonda hayatını kaybeden 34 kişiyi temsilen Kayapınar Belediyesi kararı ile Mimar Sinan Yakut’un hazırladığı anıt, Rojava Pakı’na dikildi. Anıtı yapmaktaki amacın olayın unutulmaması olduğunu dile getiren Yakut, anıtta 34 kişinin ismi, ağlayan kadın ve füze bombaları figürlerini kullandığını söyledi. Kayapınar Belediye Meclisi'nin Ağustos ayında yaptığı toplantıda oy birliğiyle alınan kararla yapılan anıtın, önümüzdeki günlerde olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının katılımıyla açılacağı belirtildi. 
Mimar Suat Yakut, anıtı 3 aylık bir sürede bitirdiğini ifade ederek, 150 bin liraya mal olduğunu söyledi. Yakut, “Belediye meclisimizin aldığı karar üzerine üç aydır anıtın çalışmasını başlattık ve üç aylık bir çalışmayla anıtın yapımı tamamlandı. Çevre düzenlemesi yapılarak açılışa hazır olacak.

Roboski’de yaşananları simgesel öğelerle anlatmaya çalıştım. Anıtın orta kısmında ortak duygunun yansıtılması ve katliamda yaşamlarını yitirenlerin çoğunun çocuk olması nedeniyle anne figürü yerleştirdik. Saldırının savaş uçakları tarafından yapılması nedeniyle anıtta bombaları simgelemeye çalıştım. Aynı şekilde anıtın çevresindeki mermerlere yaşamlarını yitirenlerin isimlerini yazarak ölenlerin unutulmamasını sağlamayı amaçladık. Bu anıt sade bir anlatımla katliamı anlatmaktadır" şeklinde konuştu. 

roboski-3.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.