Türkiye'de bir ilk: Diyarbakır’daki taziye evleri dijitalleşiyor

Türkiye'de bir ilk: Diyarbakır’daki taziye evleri dijitalleşiyor
Diyarbakır ve bölge kültürünün bir parçası, manevi değerlerin sahiplenilmesi açısından önemli bir yeri olan taziye evleriyle ilgili her türlü bilgi dijitalleştiriliyor.

TİGRİS HABER - Diyarbakır ve bölge kültürünün bir parçası, manevi değerlerin sahiplenilmesi açısından önemli bir yeri olan taziye evleriyle ilgili her türlü bilgi dijitalleştiriliyor. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının öncülüğünde hazırlanan projenin uygulanmasına başlandı.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Taziye Evlerimiz, Taziye Evi yöneticileri ve yardımseverler sayesinde yakınlarını kaybeden vatandaşlarımıza önemli bir hizmet sunmaktadır. Günümüz koşullarında ise taziyelerin kitlelere ulaştırılması için teknolojiden faydalanması ve mobil uygulamalar ile desteklenmesi büyük önem kazanmıştır” denildi.

Taziye evleri ortak platformda

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi ve Diyarbakır Dernekler Platformu ortaklığında hazırlanan uygulama ile Taziye Evlerinin ortak bir platforma taşınmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Taziye evlerindeki taziyeler hakkında bilgi sunulmasını amaçlanmıştır. Bu uygulama Türkiye’de bu anlamda yapılan ilk uygulama özelliğini taşımaktadır. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi R. Kadri Kazmacı koordinatörlüğünde yürütülen proje kapsamında hazırlanan uygulama üç aşamalı bir yapıya sahiptir.”

3 aşamalı uygulama nasıl olacak

TSO açıklamasında dijital uygulama ile ilgili aşamalar şöyle anlatıldı;

“Birinci yapı internet tabanlı yazılım; Bu adımda Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan birimde taziye evlerinden gelen taziye verilerinin (Vefat Eden, Tarih ve Vefat Eden yakını vb.) sisteme işlenmesi sağlanmaktadır.

İkinci yapı Televizyon yazılımı; Bu adımda DTSO bünyesinde kurulan birimde sisteme işlenen verilerin takip edilmesi ve taziye bilgilerinin televizyondan yansıtılması ve diğer taziye evlerindeki taziyelerinde takip edilmesi sağlanmaktadır.

Appstore ve Playstore üzerinden ulaşım

Üçüncü yapı Mobil bir uygulama; Mobil Uygulama ile ilimizdeki taziyelere dünyanın hangi şehrinde olursa olsun programı telefonlara yükleyenlere taziye evlerinin uygunluk durumu, kapasitesi, konumu, taziye evinde kimlerin taziyesi olduğu, taziye başlangıç ve bitiş tarihi ve taziye evi yetkilisi iletişim bilgilerini paylaşmak ve taziyelerden haberdar etmektir. Mobil uygulamaya Appstore ve Playstore üzerinden ulaşılması sağlanmıştır.”

Pandemi nedeniyle hazırlanan uygulamanın devreye sokulmasının geciktiği belirtilen açıklamada, uygulamanın devreye sokulması için son aşamaya gelindiği belirtildi, şu bilgiler verildi;

Ara yüz kurulumu çalışmaları

“Kısıtlamaların sona ermesiyle Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi ve Diyarbakır Dernekler Platformu ortaklığında hazırlanan Taziye Evi uygulamasının, taziye evlerimizde aktif kullanımı için gerekli hazırlıkları yaklaşık bir yıldır büyük bir titizlikle tamamlamış ve kurulum çalışmalarında taziye evlerine televizyonlar yerleştirilmiş mini pc ve uygulama ara yüz kurulumu ise kısıtlamaların sona ermesiyle devam ettirilmektedir.” (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.