VİDEO - Diyarbakırlı esnafların bayram sonrası isyanı: Tam kapanma bizi bitirdi

VİDEO - Diyarbakırlı esnafların bayram sonrası isyanı: Tam kapanma bizi bitirdi
17 günlük kapanmanın ardında işyerlerini açan Diyarbakır esnafı, ödemelerinin biriktiğini, borçlarını ise borçla kapatmak zorunda kalacaklarını söylediler.

Yılmaz Yigitler / Şevval Filiz - Özel

TİGRİS HABER - 29 Nisan’da başlayan tam kapanma 17 günlük aradan sonra bitti. İşyerlerini sabahın erken saatlerinde açan esnaf, kapanmanın bayrama denk getirildiği için ürünlerinin ellerinde kaldığını, bu nedenle borçlandıklarını, borçlarının gün gittikçe daha da katlandığını, işin içinden çıkamaz duruma geldiklerini ifade ettiler.

Tigris Haber olarak normalleşmenin ilk günü esnafla görüşüp sorunlarını gündeme getirmek istedik. Mikrofon uzattığımız esnafların birçoğu psikolojik olarak zor günler geçirdiklerini söyleyerek röportaj teklifimizi reddetti. Mikrofonlarımıza konuşan esnaflar ise, desteklerin yetersizliğinden yakındı.

Pandeminin ağır yükünü taşıyan esnaf zor günler geçiriyor. Her yıl bayramda satış yapan esnaf bu yıl yasaklardan kaynaklı satış yapamadı. 17 gün kapalı kalan esnaf, ay sonuna kadar birikim yapıp aybaşında da borçlarını ödemeye çalışıyordu, bu ay 17 gün kapalı kalan esnaf, borçlarını ödemek için çözüm bulmaya çalışıyor.

“Beklentilerimiz sıfırlandı”

Borçlarını kapatmak için zararına ürün satacağını söyleyen esnaf Zekerya Deniz şöyle konuştu: “Dükkânı yeni açtık, ödemelerimiz varü, masraflarımız var. Kardeşim evlendi ekstradan masraf çıktı. Kredi borçlarımız birikti. İş yeri sahibi kira istiyor, her şey üst üste geldi. Beklentilerimiz sıfırlandı. Sıfırdan hayat kurmaya çalışıyoruz. Hiç bir ödemeyi yapamıyoruz, şu an sadece elimizde kalan ürünleri satmayı düşünüyoruz. Ürünleri aldığımız fiyata satmak zorundayız, hatta aldığımız fiyatın altında satmak zorundayız.”

“Hiçbir destek alamadık”

Gelecek ay 20 bin TL ödeme yapmak zorunda olduğunu ifade eden Ömer Alaca ise, “Borçlarımız var. Sokağa çıkma kısıtlamasında bir hesap yaptık, şimdiden 20 bin TL bir ödeme bedelimiz var. Kira, işçi bedeli, sigortalarımız, evimiz olsun maalesef bunların hepsi bizden gitti. Hiçbir destekte alamadık. Sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı mağduriyet yaşadık. Kredi çekmeyi düşünüyorum, ama borçlardan kredi alamayabilirim” dedi. 

Kısıtlamanın hiçbir faydasının olmadığını söyleyen Mizgin Pilatin de şunları dedi: “Dükkânımız kira oturduğumuz ev kira. Herkes aynı durumda inşallah geçer. Saçma sapan kısıtlamalar. Çok verimli bir kısıtlama değil. Bu durumda esnaf mağdur oldu.  Kimseye pek bir şey olduğu yok. Mülk sahiplerine bir şey olduğu yok. Herkes perişan sadece biz değil.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.