VİDEO - Diyarbakırlılar enflasyon verilerini değerlendirdi: İnandırıcı değil, geçim çok zor

VİDEO - Diyarbakırlılar enflasyon verilerini değerlendirdi: İnandırıcı değil, geçim çok zor
Eylül ayı enflasyon verileri açıklandıktan sonra Diyarbakır’da vatandaşın nabzını tuttuk. Görüştüğümüz vatandaşlar, açıklanan verilerin yaşanan ekonomik sorunların karşılığı olmadığını, gerçekleri yansıtmadığına işaret etti.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Eylül ayı enflasyon oranları açıklandı. Enflasyon Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) TÜFE aylık bazda yüzde 3.08 artarken Bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise aylık yüzde 5.30 arttı. Son 12 aylık enflasyon ise TÜİK'e göre yüzde 83.45, ENAG'a göre ise 186.27 olduğu görüldü. Peki, vatandaşın gerçek enflasyonu ne? Vatandaş için enflasyon artıyor mu, azalıyor mu? Diyarbakır’da konuştuğumuz vatandaşlar enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirtiyor.

Her şey ortada neyin rakamlarından bahsedeceğiz

Enflasyon verilerinin inandırıcı olmadığını belirten Ekrem Kaygısız, “Her şey ortada bu rakamlara çocuklar bile inanamaz. Her şeyin fiyatı yüzde iki yüz katlamış. TÜİK’in verileri bizim yaptığımız alışverişlerde harcadığımız paraya işaret etmiyor. Ben kışlık kurutma için 2 bin TL para harcamışım . Gönül rahatlığıyla hiç bir şey alamıyoruz. Domatesin kilosu olmuş 7 lira, fasulyenin kilosu 20 lira, patatesin kilosu daha 10 liranın altına düşmemiş. Peynirin kilosu bugün kırmızı etin fiyatını geçmiş durumda. Her şey ortada, neyin rakamlarından bahsedeceğiz ki. Ben yirmi yıl AKP Diyarbakır teşkilatında çalıştım, ama bugünkü kötü ekonominin sorumlusu onlardır. Ben onlar için her şeyi yaptım bugün seçim olsa AKP’ye oy vermem” dedi.

Açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmıyor

Aylık 3 bin 500 TL emekli maaşı ile geçinmek zorunda kaldığını söyleyen Ahmet Eren, açıklanan enflasyon verilerinin vatandaşın yaşadığı ekonomik sorunları yansıtmadığını belirti. Eren, “Enflasyon verileri vatandaşlar için yüzde 200’dür. Açıklanan rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Artık gerçekten biz emekliler için yaşamak çok zorlaştı. Bir emekli ve asgari ücretle çalışan biri için fiyat artışları hiç uygun değil. Bu insanlar evlerini nasıl geçindirecek, kimse bunu düşünmüyor. Ekonomik sorun yaşayan insanlar nasıl çocuk yetiştirecek? Nasıl okutacak? Avrupa ülkelerinde yaşayan emekliler gelip burada tatil yapabiliyorken, ben bırakın şehir dışına bile çıkmayı, kentte dolaşamıyorum” dedi.

Hiçbir şey eskisi gibi değil

Ülkede devam eden ekonomik sorunların kendilerini zorladığını ifade eden Eşref Çelik, “Bu süreçte alışveriş yapmakta bile zorlanıyoruz. Hayat pahalılığı artmış durumda enflasyon oranları yüksek, vatandaş altında eziliyor. Bu süreçte emekliden tutun gencine kadar herkes için geçim çok zor oldu. Eskisi gibi artık kimse kolay geçinemiyor. Enflasyon verilerinin düşülmesi lazım” dedi.

Ekonomi için çözüm üretilmiyor

İnsanların yaşadığı ekonomik durumdan dolayı TÜİK verilerinin gerçek oranları yansıtmadığını belirten Serhat Baran, “İnsanlar çok büyük geçim sıkıntılar yaşıyor şu an. Bu sıkıntılar için her hangi bir çözüm üretilmiş değil. Ekonomik olarak çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Benim bir genç olarak bütün gündemim geçim derdi olmuş. Bir ülkenin ekonomisi ve sağlığı iyi değilse o ülke çökmeye mahkûmdur” dedi.

Ülke ekonomisi çok iyi!

Ülke ekonomisinin ve geçim derdinin zor olmadığını söyleyen Seyithan Çapan, “TÜİK verileri doğrudur. Kim geçinemiyorum diyorsa yalan söylüyor. Hiç kimse aç değil, herkes geçinebiliyor. Ben boyacılık yapıyorum geçinebiliyorum. Geçinemiyorum diyenler sadece ortalığı karıştırıyor. Ülkedeki ürün fiyatları çok normal, dünyanın her yerinde fiyatlar böyle” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.