Eczacılar Odası’ndan uyarı: Yanlış ilaç kullanımı öldürür

Eczacılar Odası’ndan uyarı: Yanlış ilaç kullanımı öldürür
Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert, market ve internet ortamında satılan ilaçların insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

TİGRİS HABER - Pandemi döneminde internet ve marketlerde gelişi güzel satılan ve denetimi yapılamayan ilaç satışları tehlike saçmaya devam ediyor. Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) 11. Bölge Başkanı Mahmut Sert, market ve internet ortamında satılan ilaçların kullanılmaması ve alınmamasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

İnsan sağlığını tehlikeye atmış olursunuz

Açıklamada şu hususlara dikkat çekildi, “Covid-19 döneminde daha yoğun olmak üzere insanların ‘bağışıklık güçlendirme ve takviye vitamin alma’ isteğini de kullanarak internetten ilaç satışı yapılmaktadır. Ayrıca büyük bir market markasının market içinde, eczane tasarımına benzeterek reyonlarında vitamin, takviye gıda ürünü satışına başladığını görüyoruz. Pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen eczane dışı ilaç satışı, halk sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturmaya, sonu ölümle biten zararlar vermeye devam ediyor. İlaç, herhangi bir market ürünü değildir. Satışı ve kullanım önerisi, bilgi birikimi ve eczacı danışmanlığı gerektirir. Doktor, Eczacı gibi sağlık profesyonellerini ilaç satışının dışında bırakır, buna sadece ticaret gözüyle bakarsanız, market rafından kendi kararı ile ilaç alan insan sağlığını tehlikeye atmış olursunuz. Eczacılık mesleği binlerce yılın bilgi birikimidir.

Marketten ilaç satışı ise sadece ticarettir

Büyük bir market zinciri, market içinde eczane raflarına benzeterek, vitamin, bağışıklık arttırıcı ürünler ve takviye gıdalar başlığı ile satış yapmaktadır. İlaç esas itibari ile kimyasal bir maddedir. Ancak kullanıldığı yer canlı organizmadır. Bu bakımdan eczacılık, kimya bilimleri ile biyolojik bilimlerin kesiştiği bir alanda yer alan, multidisipliner bir meslektir. Eğitimi uzun yıllar sürer. Meslek içi eğitimlerle zenginleşir. Tüm bu mesleki birikim, tedavi sürecinin doğru sonuçlanması için altın kural olan ilacın doğru şekilde, doğru dozda, doğru zamanda kullanımını halka taşımak içindir. Market zincirinin reyonlarında sadece görsel bir süs olarak kullandığı havan, bizim mesleğimizde tarihi binlerce yılı bulan ilaç bilimini temsil eder. Eczacılar bu ilaç biliminin gerçek temsilcileridir. Hekim kontrolü ve eczacı danışmanlığı olmadan market rafından ilaç satmak, insan sağlığı ile oynamaktır.

İnternetten satılan ilaçlar insan sağlığını tehdit ediyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre internette satılan ilaçların yarısı sahtedir. Vatandaşlarımızın alıp kullandıkları ilaçlar hiçbir denetimden geçmemekte, üzerinde yazan ile içeriğini oluşturan etken maddeler birbirini tutmamaktadır. 2016 yılında Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği’nin birlikte yürüttüğü mücadele kapsamında ‘bitkisel/doğal olduğu belirtilen’, ‘cinsel güç arttırıcı ilaçlar’, ‘düşük ilaçları’, ‘zayıflama ilaçları’ gibi başlıklarla insan sağlığına son derece zararlı ürünler satan pek çok internet sitesine erişim engeli getirilmiştir. Ancak bu siteler isimlerini değiştirerek ya da özellikle pandemi döneminde ‘bağışıklık arttırıcı ürünlere olan ilgiyi kullanarak satışlarını devam ettirmekteler.

Birçok insan hayatını kaybetti

İnternetten satılan ilaçların herhangi bir denetime tabi olmadığı unutulmamalı; “doğal” olarak pazarlanan ürünlerin etken maddelerinin kimyasal olabileceği ya da içinde herhangi bir etken madde bulunmayan ürünlerin satılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin internetten pazarlanan zayıflama ürünlerinin hepsinde ilaç etken maddesi “Sibutramin”e rastlanmaktadır. (Sibutramin, kalp krizinden intihar eğilimine kadar birçok yan etkisi bulunan bir etken maddedir) Birçok vatandaşımız, bu ürünlerin kullanımı sonrası maalesef hayatını kaybetmektedir.

İlaç Eczaneden alınmalıdır

Eczaneden satılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altındadır ve İlaç Takip Sistemi’ne kayıtlıdır, dolayısıyla sahte olması ya da kişiye zarar vermesi mümkün değildir. Gerek ilaçlar gerek farmasötik formdaki bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri sadece eczacı inisiyatifinde ve danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır. İlaçlar hekim kontrolünde ve eczacı danışmanlığında halka sunulması gerekirken marketten ve internetten yapılan satışlar, bu iki önemli sağlık profesyonelini devre dışı bırakarak pek çok soruna davetiye çıkarmaktadır” denildi.

Denetimlerin artırılmasını isteyen Sert şu talepte bulundu;

• İnternetten yapılan ilaç satışları takip edilmeli, tespit edildiği takdirde ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.

• Market eczacılığı bir an önce yasaklanmalı, ilaçların eczaneden alınması gerektiği belirtilmelidir.

• Bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri, sadece eczacı danışmanlığında halka ulaştırılmalıdır.

• Söz konusu ürünler Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalıdır.

• Vatandaşlarımız internetten yapılan ilaç satışlarına itibar etmemeli, sağlıkları için ilacı eczaneden almalıdırlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.