Gıda Denetimleri aralıksız sürüyor

Gıda Denetimleri aralıksız sürüyor
Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile Diyarbakır’da gıda denetimlerinin yapıldığı belirtildi.

Sözkonusu açıklamada, 2016 yılında toplam 7851 işletmede 10434 denetim yapıldığı ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşların itibar etmemeleri gerektiğinin altı çizildi.

Gıda denetimlerinin aralıksız sürdüğünün belirtildiği açıklamada, “Yapılan denetimlerde toplam (Bakanlık/İl Gıda Kontrol Planı, Bakanlık Yem Kontrol Planı, Alo Gıda 174, diğer hususlar vs) 418 numune alınmıştır. Yapılan işlemler sonucunda 5 işyerine Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu olmak üzere 31 işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır. 26 işyerine toplam 167.715 TL idari para cezası kesilmiştir” denildi.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün sözkonusu açıklaması şöyle:

‘Gıda kontrol hizmetleri yürütülüyor’

“5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda maddelerinin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleri ile, halk sağlığını korumak üzere; gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddeler, mamul gıda maddeleri ile yan ürünlerinin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddelerinin gıda kodeksine uygunluğunun kontrol ve denetlenmesi, böylece tüketiciye güvenilir gıdanın arzı, tüketicinin daha iyi bilgilendirilmesi ve gıda endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla gıda kontrol hizmetleri yürütülmektedir.

‘Diyarbakır’da Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde 7949 adet işyeri kayıtlı’

Gıda maddesi üretmek amacıyla başvuran 816 adet gıda üretim işletmesine sektöre göre değişmekle birlikte Onay veya İşletme Kayıt Belgesi,  6165 adet gıda satış ve toplu tüketim işyerine İşletme Kayıt Belgesi olmak üzere toplam 6981 adet işletmeye belge verilmiştir. Diyarbakır’da Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminde 7949 adet işyeri kayıtlı olup, işletme kayıt belgesi düzenlenen işletme oranı % 89,24’e çıkarılmıştır.

Gıda Denetimi İcmal Durumu:

Ana Sektör Adı

İşyeri Sayısı

2016 Yılı Denetim Sayısı

Üretim Yerleri

786

 1177

Gıda Satış Yerleri

4244

5392

Toplu Tüketim Yerleri

2680

3695

Yem İşletmesi

141

   170

Toplam İşletme Sayısı

7851

                10434

 

 

2016 yılında 10434 denetim yapıldı

İlimizde gıda satış, toplu tüketim ve üretim işyeri sayısı 2017 yılı başı itibarıyla 7851’dir. İl genelinde 2016 yılı içerisinde toplamda 10434 denetim gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimlerde toplam (Bakanlık/İl Gıda Kontrol Planı, Bakanlık Yem Kontrol Planı, Alo Gıda 174, diğer hususlar vs) 418 numune alınmıştır. Yapılan işlemler sonucunda 5 işyerine Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu olmak üzere 31 işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır. 26 işyerine toplam 167.715 TL idari para cezası kesilmiştir.

Spekülasyonlara itibar edilmesin!

Son günlerde sosyal medya üzerinden ve mesaj yoluyla Diyarbakır ilimizde faaliyet gösteren bazı gıda işletmeleri hakkında spekülasyonlar yapılmaktadır.  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz bu konuda son derece büyük bir titizlikle çalışmalarını yürütüyor, üreticilerimiz ve de tüketicilerimizin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz dışında yapılan hiçbir açıklamayı dikkate almamaları gerektiğini belirtmek istiyoruz.”

Ali Abbas Yımaz

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.