HDP’den 'fahiş fiyat' önergesi

HDP’den 'fahiş fiyat' önergesi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, son dönemlerde Türkiye genelindeki fahiş fiyatlar için Meclis’e araştırma önergesi verdi.

TİGRİS HABER - Yüksek enflasyonun nedeninin yanlış ekonomi politikaları olduğu belirtilen önergede: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, yurttaşlarımızı bezdiren fahiş fiyatların nedeni konusunda hedef saptırmaya devam etmektedir. Erdoğan, fahiş fiyatlarla ilgili bu sefer de zincir marketleri hedef göstermiş: “Fiyat artışlarında bir suiistimal varsa, denetimle bu zulmün önüne geçeceğiz. Zincir marketler, ciddi şekilde denetlenecek. Raflardaki fahiş fiyatların önüne geçeceğiz" demiştir. Çiftçinin, hayvan üreticisinin, sanayicinin, KOBİ’lerin girdi maliyetlerine zam yağdıran Erdoğan, yüksek enflasyonun nedeninin iktidarının yürüttüğü yanlış ekonomi politikaları olduğunu gözlerden kaçırmaya çalışmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Meclis’e sunulan araştırma önergesi şöyle:

“Dolardaki yükseliş bütün ürünlere yansıdı”

“2018 Ağustos ayından bugüne kadar geçen üç yıllık sürede, dolar 4,50 TL’den, 8,90 TL’ye, yani neredeyse iki katına yükselmiştir. Dolardaki bu yükseliş bütün ürünlerin fiyatına yansımıştır. Bu üç yılda Erdoğan; elektriğe, mazota, doğalgaza iki katından fazla zam yapmıştır. Üreticilerin temel girdi maliyetlerine yapılan bu fahiş zamlar, iğneden ipliğe bütün ürünlerin fiyatlarını arttırmıştır.

“Fahiş fiyatların nedeni Saray’dır”

Tek Adam; köprülere, otoyollara, vergilere, harçlara yaptığı fahiş zamlarla enflasyonu uçurmuştur. Tek Adam Rejimi faizlerin yükselmesine neden olarak, üreticilerin finansman maliyetlerini katlamıştır. Üreticilerin girdi maliyetlerinin tamamında fahiş zamları yapan Erdoğan’dır. Bu nedenle fahiş fiyatların sorumlusunu zincir marketlerin raflarında değil, Saray’da aramak gerekir. Kısaca: Fahiş fiyatların sorumlusu, Tek Adam Rejimi’dir. 

“Zamlar görmezden geliniyor”

Gıda fiyatlarının artışından zincir marketleri sorumlu tutan Erdoğan; gübreye, ilaca, tohuma, mazota gelen fahiş zamları görmezden gelmektedir. Çiftçinin gübresine üç kat zam gelirken ürün fiyatlarının düşmesini beklemek abesle iştigaldir. Fahiş fiyatlar konusunda hedef gösterilen zincir marketlerin, tekelleşmeye yol açarak adil rekabet koşullarını olumsuz etkilediği bir gerçekliktir. Ancak, enflasyonun sebebi olarak gösterilmeleri, açıkça; hedef şaşırtma, günah keçisi ilan etme ve fahiş fiyatların asıl kaynağını gizleme çabasıdır.

“Polisiye tedbirlerle mücadele etmek mümkün değil”

Erdoğan, 2019 yılının Şubat ve Mart aylarında da artan sebze ve meyve fiyatlarının sorumlusu olarak patates ve soğan depolayanları göstermişti. Soğan tedariki yapan depolara polis baskınları düzenlenmiş, iktidara yakınlığıyla bilinen bazı medya kuruluşlarınca, “stokçuluğun ülkeye ihanet etmek” olduğunu savunan birçok haber yayımlanmıştı. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Gıdada terör estirenlere gereken dersi verdik, veriyoruz” diyerek bizzat iktidarı eliyle tarımda girdi maliyetlerine yapılan zamları yok saymış, soğan depolayanları terörist ilan etmişti. Ancak polisiye yöntemlerle sorun çözülmemişti. Fahiş fiyatlarla, Erdoğan’ın başvurduğu gibi polisiye tedbirlerle mücadele etmek mümkün değildir.” (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.