HDP’nin yardım çalışmalarının engellenmesi Meclis’e taşındı

HDP’nin yardım çalışmalarının engellenmesi Meclis’e taşındı
HDP’nin salgına karşı Diyarbakır’da başlattığı çalışmaların valilik tarafından engellenmesi Meclis’e taşındı.

Yeni tip koronavirüs salgınına karşı (Kovid-19) Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il ve ilçe yönetimlerinin başlattığı çalışmaların Diyarbakır Valiliği tarafından engellenmesi HDP Milletvekili Semra Güzel tarafından Meclis’e taşındı. Güzel, koronavirüsün Türkiye’de yayılmaya başlaması ile beraber, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kimselerin sokağa çıkmalarına kısıtlama getirildiğini ve zaten var olan yoksulluğun birçok iş kolunun çalışmayı durdurması ile daha da derinleşmesi bu sorunlara neden olduğunu belirtti. Bu duruma dair çözümler bulabilmek adına HDP Diyarbakır il ve ilçe teşkilatlarının bazı çalışmalar başlattığını kaydeden Güzel, şu bilgilere yer verdi: “Bu çalışmalardan biri de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kimseler ile ihtiyaç sahibi ailelerin tespit edilmesi ve gereken yardımların dağıtılmak istenmesidir. Bu kapsamda çalışma yürüten parti yöneticileri ve üyeleri hane tespitleri yaparak gerekli yardımları ulaştırmayı hedeflemiştir. Fakat 29.03.2020 tarihinde HDP Kayapınar ilçe eşbaşkanı Besile Narin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube tarafından aranmış ve yapılacak olan yardımlara Diyarbakır Valiliği tarafından izin verilmediği söylenmiştir. Emniyet görevlileri ‘Gerekli yardımları güvenlik güçleri yapar’ demiş ve yapılacak yardımlar yasaklanmıştır. Fakat Diyarbakır’da hala birçok kesime ulaşmış bir yardım mevcut değildir ve insanlar sık sık herhangi bir yardımın yapılmadığından, müşkül durumda olduklarından yakınmakta ve yardım talebinde bulunmaktadırlar.”

Güzel, soru önergesinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

“* Diyarbakır Valiliğinin aldığı bu karardan Bakanlığınız haberdar mıdır? Karar ne zaman alınmıştır?

* Bütün dünyanın salgın ile mücadele ettiği ve en az mağduriyet ile bu salgını atlatmak için seferber olduğu bugünlerde HDP Diyarbakır İl ve İlçe teşkilatlarının yardım çalışmalarının yasaklanmasının hukuki gerekçesi nedir?

* Diyarbakır Valiliği yardıma muhtaç kimselere dair ne gibi politikalar üretmiştir? Bu politikalar mevcut ise neden Diyarbakır halkının bu politikalardan ve yardımlardan haberi yoktur?

* Kayapınar HDP İlçe Eşbaşkanını arayarak “Gereken yardımları güvenlik güçleri” yapar diyen güvenlik mensubu neyi kast etmiştir? Sosyal yardımlar güvenlik güçleri aracılığı ile mi yapılmaktadır?

* Yapılmak istenen yardımların yasaklanmasının halkı daha çok mağdur ettiği ortada iken, salgın ile mücadele kapsamında bu keyfi yasaklama kararlarının kaldırılması için bir girişiminiz olacak mıdır?” (Kaynal: MA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.