Herkes tatil yaptı onlar çalıştı

Herkes tatil yaptı onlar çalıştı
İşsizlik oranının yüzde 20’lerde olduğu Diyarbakır’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü bazı parti ve sendika örgütleri tarafından coşkuyla kutlanırken, Organize Sanayi bölgesinde çalışan işçiler, 1 Mayıs’a rağmen mesailerine devam etti.

Gazetemize konuşan işçiler, “Bayram günü de olsa evimize ekmek götürmek zorundayız. Çünkü çalışmazsak patron kapının önüne koyar. Şuan Harranlıyız, sendikalı değiliz. O nedenle devlet bize sahip çıksın, haklarımızı korusun.”

 

(Dün) 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Türkiye’nin birçok ilinde coşku ile kutlandı. İşçi bayramında kimi tatil yaptı, kimi alanlara çıkarak şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulundu, kimi ise çalışmaya devam etti. Bizde gazete olarak 1 Mayıs bayramına rağmen çalışmak zorunda kalan işçilerle görüşerek sorunlarını dinledik.

 

‘Geçim zor ve 1 Mayıs’ta da mesaiye kaldık’

Organize Sanayi Bölgesindeki fabrikalarda çalışan işçilerden Mehmet Dündar, “ 40 yaşındayım ve Yaklaşık 20 yıllık işçiyim. Tabii ki, bugün işçilerin bayramı ve bizim işyerinde olmamamız lazım ama maalesef bugün de çalışmak zorundayız. İhtiyacımız var çalışmaya, 1 Mayıs da olsa çalışıyoruz. Geçim zor ve 1 Mayıs’ta da mesaiye kaldık. Normal koşullarda, geçimimiz yerinde olsa tabii ki ben de evde olmak, çocuklarımla zaman geçirmek isterim ama geçim derdi işte her gün çalışmaya mecburuz.”

‘Buralarda 1 Mayıs’ın pek sözü geçmiyor’

Orhan Türk, “ 5 yıldır çalışıyorum. Öncelikle tüm işçilerin bayramını kutluyorum. Aslında bizim de bugün burada olmamamız gerekiyor ama patron çalışın dediğinde çalışmak zorundayız. Bugünün işçi bayramı olduğunu ve resmi tatil olduğunu elbette ki biliyorum ama buralarda 1 Mayıs’ın pek sözü geçmiyor.”

 

‘Adalet buraya da gelsin’

Adem Ece, “7 yıldır işçilik yapıyorum. 1 Mayıs’ın tatil olduğunu biliyorum ama Diyarbakır’da öyle olmuyor. Diyarbakır’da işçilerin ne hakkı var ne hukuku var, hiçbir şeyi yok. 1 Mayıs’ın buralara uğradığı yok. Bugün de her iş günü gibi çalışıyoruz. Mesai de yok hiçbir şey de yok. 1 Mayıs’ta normal bir gün gibi çalışıyoruz. Valla ne deyim, adalet istiyoruz. Adalet buraya da gelsin.”

‘Çalışmaya mecburum’

Ali Aydın, “Ben yeni işçiyim, bir yıldır çalışıyorum. Herhangi bir sorunumuz yoktur, maaşlarımızı zamanında alıyoruz. Aldığımız maaşla geçinmek zor olsa da maaşlarımızı gecikmeden alıyoruz. 1 Mayıs günü çalışıyorum, çünkü mecburum, para lazım. Bugün herkes tatilde ama biz çalışıyoruz, çalışmak da zorundayız.”

‘Devlet bize sahip çıksın, haklarımızı korusun’

İsmini vermek istemeyen bir işçi ise “Devlet bu işe bir el atsın. 1 Mayıs resmi tatil ama işverenler işe gelin diyor. Biz işçi olarak ne yapabiliriz. Devlet gelsin baksın, denetlesin. 1 Mayıs’ta açık olan işyerlerine, işçileri çalıştırmamaları gerektiğini söylesinler. Biz çalışmaya gelmezsek patron bizi kapının önüne koyar, o zaman biz ne yapacağız. Kemal Sunal’ın filmindeki gibi biz henüz Harranlıyız sendikalı değiliz. O nedenle devlet bize sahip çıksın, haklarımızı korusun.”

 

Ali ABBAS YILMAZ

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.