İpek yolu kördüğüm oldu

İpek yolu kördüğüm oldu
Yüzlerce kişi dondurucu soğuğun ortasında, kilometrelerce uzayan TIR ve otobüs kuyruklarının arasında çaresizce bekliyor. Cizre ile Nusaybin arasındaki tarihi İpek Yolu'ndan kar nedeniyle ne geliş var ne gidiş.

Servet ASAN    

Tigris Haber-Haber merkezi-Yüzlerce kişi dondurucu soğuğun ortasında, kilometrelerce uzayan TIR ve otobüs kuyruklarının arasında çaresizce bekliyor. Şırnak’ın Cizre ilçesi ile Mardin’in Nusaybin ilçesi arasındaki tarihi İpek Yolu'ndan  kar nedeniyle ne geliş  var ne gidiş.

 Kimi 2 gün, kimisi ise 3 günden beri doğanın acımasız koşullarıyla boğuşuyor. Kurtarılmayı bekleyenlerden Irak uyruklu 69 yaşındaki Sabri Muhammed Derviş, daha fazla dayanamayarak geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.  Telefonla ulaştıkları yakınlarına açlıkla karşı karşıya kaldıklarını ileten kar mağdurları, ‘Yetkilileri arayın burada kurtarılmayı bekliyoruz . Açlık tehlikesiyle karşı karşıyayız. Yol açma ile ilgili hiç bir çalışma yapılmıyor” şeklinde konuştular. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise karayolunun açılması için çalışmaların sürdüğünü belirterek "Gıda ve battaniye gibi malzemeleri ulaştırmak üzere helikopterler hazır bekletiliyor. Sivil ve askeri helikopterler uçuş yapamadığı için havadan destek ulaştırılamıyor. Tahminimiz, akşama kadar inşallah çözüm bulunacak ve yol açılacak" dedi.

İki günden beri aralıksız yağan yoğun kar yağışı nedeniyle Şırnak’ın merkez köyleri, Şırnak- Uludere ve Beytüşşebap ilçelerine bağlı köy ve mezralara hala ulaşım sağlanamazken, Hakkari- Şırnak ve Şırnak- Eruh yolları da kapalı bulunuyor. Şırnak’ın Balveren Beldesi’ne dün sabahtan beri elektrik verilemezken, Şırnak kent merkezinde ise Belediye şehir içi kar temizleme çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlar da iki günden beri yağan yoğun kar yağışı nedeniyle kara gömülen araçlarını ve evlerin damlarını kar küreği ile temizlemeye başladılar. Şırnak kent merkezinde 1 metreyi bulan kar kalınlığı yüksek yerlerde ve Beytüşşebap İlçesi’nde 1,5 metreyi buldu. Kar temizleme çalışmaları çok yavaş yürüdüğü için vatandaşlar tepki gösteriyor. Midyat- İdil- Cizre, Hakkari-Şırnak, Eruh- Şırnak yolları kar, tipi ve çığ nedeniyle trafiğe kapalı bulunuyor.

 ‘40 KM’DEN FAZLA KUYRUK OLUŞTU’

Artık tükenmeye başladıklarını ifade eden vatandşlar 3 günün sonunda bittik ve gücümüz  kalmadı. 40 saattir aç, susuz, perişan haldeyiz. Sürekli 155’i arıyoruz, ‘Tamam yardım gönderiyoruz’ diyorlar ancak ne gelen var ne de giden. 40 kilometreden fazla araç kuyruğu oluştu. Yolcu otobüslerindeki çocuk ve kadınları hali herkesten  beter durumda. Çaresizlik içindeler. Araçlarımız bozuldu, ısınma problemi de başladı. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Birilerin bize yardım etmesi için bekliyoruz. Bu geceyi nasıl geçireceğimizi bilmiyoruz.” dedi.

ATALAY; "HELİKOPTERLER HAZIR BEKLİYOR"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve AFAD Başkanı Fuat Oktay ile kapanan yollardaki çalışmaları izlemek üzere Mardin'e gitti. Atalay, özel uçakla yola çıkmadan önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nusaybin-Cizre yolunda bine yakın aracın yolda kaldığını belirten Atalay, "Bütün kurumların koordinasyonuyla oraya ulaşmak ve yardım götürmek üzere çalışmalar yürütüyoruz" dedi.Bazı tır’ların tedbirsiz yola çıkmaları ve kural ihlalleri nedeniyle yolun tıkandığını kaydeden Atalay, iki yönden gelen araçların da yolun kilitlenmesine neden olduğunu söyledi. Atalay, hem karayolları ekiplerinin hem de bölgedeki askeri birliklerin müdahale etmeye çalıştıklarını ifade ederek, bölgeye gıda ve battaniye gibi malzemeleri ulaştırmak üzere helikopterlerin hazır beklediğini, sivil ve askeri helikopterler uçuş yapamadığı için havadan destek ulaştırılamadığını kaydetti

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.