VİDEO - Irak’ta çatışmalar şiddetleniyor: Diyarbakırlı işçiler mahsur kaldı

VİDEO - Irak’ta çatışmalar şiddetleniyor: Diyarbakırlı işçiler mahsur kaldı
Irak’ta iç savaş sesleri yükseliyor. Sadr destekçileri Yeşil bölgeyi basarak meclise girdi. Ülkedeki gerginlik devam ederken, Diyarbakırlı işçiler yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede mahsur kaldı.

ALİ ÇEKDAR KORKMA / ÖZEL HABER

TİGRİS HABER
- Eski başbakanlardan Nuri el-Maliki'nin ve İran'a yakın Koordinasyon Çerçevesi'nin başbakan adayı olarak Muhammed Şiya es-Sudani’yi açıklaması, siyasi havayı yumuşatmak bir yana Sadr yanlılarının sokağa çıkmasına yol açtı. Sadr yanlıları, Bağdat’ta parlamento binasını bastı. Tansiyonun yükseldiği ülkede çatışma sesleri yükseliyor.
Öte yandan çalışmak için Bağdat’ta giden Diyarbakırlı vatandaşlar, yaşanan çatışmalar nedeniyle can güvenliklerinden endişe ediyor.

aa.jpg
Bölgede yaşananları haber merkezimize ileten vatandaşlar, “Şuan Bağdat’tayız. Yeşil bölge denilen noktadayız ve yoğun çatışma yaşındı. Çalıştığımız firma ve yetkili kişiler hiç bir açıklama yapmadı. Şuan herkes yatakhanelerde. Irak askeri artık koğuşlarda, hiç bir can güvenliğimiz yok. Yardımcı olursanız sevinirim, elimiz kolumuz bağlı. Yüklenici firmamız Türkiye’den” bilgisini paylaştı.
10 ay geçti hükümet kurulamadı


Irak’ta 10 Ekim 2021’de yapılan seçimlerin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen hükümetin kurulamaması ve Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ile eski başbakanlardan Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki arasındaki “rekabetin” büyümesi ülkeyi Şiiler arası bir iç çatışma ortamına doğru götürüyor.


aa2.jpg

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani’nin de Sadr ile Maliki adasındaki “kavgada” taraf olması tansiyonu yükselten bir etken olarak değerlendiriliyor. Maliki’nin ve İran’a yakın Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak ilan ettikleri Muhammed Şiya es-Sudani’yi geri çekmemeleri halinde Sadr’ın sokakları yeniden harekete geçirmesinden ve gerilimin önü alınamaz bir şekilde büyümesinden endişe ediliyor.


İki lider arasındaki gerilim hükümetin kurulmasını geciktiriyor
Halihazırda Sadr ile Maliki arasındaki husumet 2008’deki operasyonlara dayanıyor. Maliki, başbakanlığının birinci döneminde, ülkenin güney şehirlerinde Sadr’a bağlı Mehdi Ordusuna yönelik operasyon emri verdi. Düzenlenen baskınlarda Mehdi Ordusundan yüzlerce milis hayatını kaybetti, yüzlercesi de tutuklandı. Bu olay Sadr ile Maliki arasındaki düşmanlığı derinleştirdi.
İki Şii siyasetçi nedeniyle Irak'ta siyasi gerilim gittikçe artıyor, hükümetin kurulması gecikiyor ve belirsizlikler öne çıkıyor. Nuri Maliki'nin Sadr yanlılarının 27 Temmuz'daki gösterisinin ardından eline silah alarak sokağa çıkması da çatışma riskinin ne kadar büyük olduğunun en çarpıcı örneği olarak dikkati çekiyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum