İrmez, Cudi’deki yangınları sordu

İrmez, Cudi’deki yangınları sordu
YSP Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Cudi dağındaki ormanlarda çıkan yangınlarla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi.

TİGRİS HABER - YSP Şırnak Milletvekili Mehmet Zeki İrmez, Cudi dağındaki ormanlarda çıkan yangınlarla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. İrmez, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Cudi’deki yangınlarla ilgili sorularını yazılı olarak cevaplandırmasını istedi.

Mehmet Zeki İRMEZ, bakana sorduğu sorularla ilgili gerekçesinde şu görüşlere yer verdi;

“Şırnak’ın Silopi ilçesi Cudi Dağı ormanlık alanında 26 Temmuz gecesi başlayan yangına ilişkin Cudi’de çekildiği belirtilen birtakım görüntüler sosyal medyada ve basında yer almıştır. Bir askerin kendi sosyal medya hesabından yaptığı belirtilen paylaşımda “tüm dağları böyle yakacaz” diyerek el bombası ile ormanlık alanı ateşe verdiği görülmektedir. Askerlerin sesli ve görüntülü kayıtlarını içeren benzer paylaşımlar yapıldığı tarafımızca tespit edilmiştir. Şırnak’ta orman yangınlarının yanı sıra ağaç kesimi ile doğa tahribatı hat safhaya ulaşmıştır. Özellikle asker kontrolünde korucular eliyle ağaç kesimleri yapılmaktadır. Şırnak’ın Karaca köyünde korucuların asker gözetiminde gerçekleştirdiği usulsüz ağaç kesimi de yine aynı tarihlerde bir kez daha gündeme gelmiş, benzer sesli ve görüntülü kayıtlar sosyal medyada ve basında yer almıştır.

İrmez’in sorduğu sorular şöyle;

  1. 26 Temmuz gecesi çıkan yangına ilişkin herhangi bir söndürme çalışması yapılmış mıdır? Yangın ne kadar sürmüştür?
  2. Özel güvenlik alanlarında çıkan yangınlara ilişkin ihbar kaydı tutulmakta mıdır?
  3. Son bir yıl içinde Şırnak ilinde çıkan orman yangın sayısı kaçtır? Sebepleri nelerdir? Toplam kaç hektarlık ormanlık alan yok olmuş ve zarar görmüştür?
  4. Orman yangınlarında kaybedilen alanların yeniden kazandırılması adına herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Doğal bitki örtüsüne uygun kaç hektarlık alanda yeni ağaç dikimi çalışması yapılmıştır?
  5. Sosyal medyada ve basın da yer alan ve yüzleri açıkça görülen kolluk güçleri tarafından çekilen görüntüler hakkında bir inceleme başlatıldı mı? Görüntüler ne zaman ve nerede çekilmiştir?
  6. Askerlerin bombardıman ve benzeri yöntemlerle neden oldukları orman yangınlarının engellenmesi için Bakanlığınızca neden harekete geçilmemektedir? Bu konuda bugüne değin önlem alınmamasının gerekçesi nedir?
  7. Şırnak’taki ağaç kesimiöncesi hazırlanan herhangi bir ön çalışma veya rapor var mıdır? Şırnak İl Orman Müdürlüğü’nce bu hususlar neden kamuoyunca paylaşılmamaktadır?
  8. Kesime dair ihaleler nasıl gerçekleştirilmektedir?
  9. Asker kontrolünde korucular tarafından gerçekleştirilen ağaç kesimlerinin izin belgeleri var mıdır?
  10. Köy korucularına orman kesimi ile ilgili bir görev verilmiş midir? Yasal dayanağı nedir?
  11. Yasadışı ağaç kesimine ve orman yangınlarına karşı güvenlik güçleri başta olmak üzere sorumluların ve faillerin tespiti ve yargılanması için bir işlem başlatacak mısınız?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.