Maden Hükümet Konağı ne zaman restore edilecek?

Maden Hükümet Konağı ne zaman restore edilecek?
Elazığ Maden’deki 259 yıllık Hükümet Konağı’nın restorasyonu için kaç yıl daha beklemek gerekiyor?

TİGRİS HABER- Kaymakamlık binası olarak kullanılmak üzere İçişleri Bakanlığı’na devredilen tarihi binanın restorasyonuna bir türlü başlanmaması, yöre halkının ve duyarlı kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisi Aralık 2019’da kaldırılan ve hükümet konağı olarak kullanılmak üzere İçişleri Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı adına tahsis edilen binanın restorasyonunun ne zaman başlayacağı merak konusu.

Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan 259 yıllık Hükümet Konağı yıllarca süren uğraşlara rağmen hala restore edilmedi.

En son İçişleri Bakanlığı’na devredilen ve kaymakamlık binası olarak kullanılması düşünülen tarihi konağın restorasyonuna hala daha başlanılmadı.

Tarihi konak restorasyon bekliyor

Türkiye’nin en kıdemli mülki idare binalarından biri olarak da bilinen yapı; 1762’den 1876’ya kadar Maden Eminliği Sarayı ve 1876’daki tadilatla 1924’e kadar Mutasarrıflık Konağı, 1924’ten 1926’ya kadar Vilayet Konağı, 1926’dan 1987’ye kadar Kaymakamlık Konağı ve 1994’ten 2010’a kadar da İmam Hatip Lisesi olarak kullanıldı. Tarihi bina, 11 Nisan 2002 tarih ve 2843 sayılı kararla Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından ‘’I. grup korunması gerekli kültür varlığı’’ olarak tescillendi. 2010 yılında boşaltılan bina 11 yıl içinde tahrip olurken, tarihi yapının aslına uygun olarak restorasyonu için ise ne yazık ki, bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı.1994 yılından 2010'a kadar İmam Hatip Lisesi olarak kullanılan tarihi binanın 2863 sayılı “kültür ve tabiat varlıklarını koruma yasası”kapsamında restore edilmesi bekleniyor.

Maden Hükümet Konağı’nda restorasyon ne zaman başlayacak?

Anayasanın 63. maddesindeki “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.” açık hükmüne rağmen yıllardır çürümeye terk edilen tarihi konağın restorasyonuna ne zaman başlanacağı ise merak konusu. 19 yılda 12 kültür bakanı, 22 Elazığ milletvekili, 8 Elazığ Valisi, 10 Maden kaymakamı, 7 partiden (ANAP’lı, AKP’li, Saadet Partili, Has Partili, Demokrat Partili, İYİ Partili, MHP’li) 3 Maden belediye başkanı değişti ama tarihi binanın makus talihi bir türlü değişmedi.

Ne olmuştu?

24 Ocak 2020Elazığ depreminde dahi hasar görmeyen tarihi ve tescilli konak için Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) harekete geçti ama bir türlü konağın restorasyonuna başlanmadı.Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS), Türkiye Milli Komitesi 25 Kasım 2019’da Elazığ Valiliği’ne ''kaderine terk edilen konağın acilen korunması, onarımı ve işlevlendirilmesi'' için mektup yazmıştı.

Tarihi bina Kültür Bakanlığı’ndan İçişlerine devredildi

En son CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, 26 Kasım 2020'de TBMM Plan Bütçe Komisyonuna tarihi konağın restorasyonunun neden hala başlamadığını sormuştu. Arı, komisyona, “Elazığ ili Maden ilçesinde bulunan 258 yıllık tarihi hükümet konağının restorasyonu Kültür ve Turizm Bakanlığınca ödenek yokluğu nedeniyle yapılamamış. Söz konusu yapının Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisi Aralık 2019’da kaldırılmış ve hükümet konağı olarak kullanılmak üzere İçişleri Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı adına tahsisi yapılmıştır. Harap hâle gelen bu tarihi binanın İçişleri Bakanlığınca restorasyonu yapılması düşünülmekte midir?” sorusunu yöneltmişti. (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum