Munzur çayı dereye döndü

Munzur çayı dereye döndü
Munzur Çayı’nda su seviyesi son 50 yılın en düşük seviyesine indi.

TUNCELİ - Tunceli’nin Ovacık ilçesinde 40 gözeden doğan ve aktığı Munzur Vadisi boyunca onlarca derenin katıldığı Munzur Çayı’nın debisi düştü. Kent merkezinde Pülümür Çayı ile buluşarak önce Uzunçayır, ardından da Keban Barajı’na dökülen Munzur Çayı'nda başta rafting olmak üzere birçok su sporu yapılabilirken şimdi adeta bir dereyi andırıyor. Çay sularının çekildiği alanlar çölü andırırken, çay kenarında bulunan işletme sahipleri düşük debi nedeniyle yüzde 50 kayıplarının olduğunu dile getirdi. Munzur Doğa aktivistlerinden Haydar Çetinkaya, küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan iklim değişikliklerinin Munzur Çayı’nı da vurduğunu belirterek, "Şu anda Munzur Nehri geçen seneki debinin de altında akmaktadır. Bu oldukça üzücü bir durum. Yıllar itibariyle kaydedilmiş böyle bir durum yok. En dip seviyeye inmiş durumda. Bulunduğumuz ay Eylül. Önümüzdeki ayı bir felaket olarak değerlendiriyorum. Munzur’un birçok yerinde karşıdan karşıya geçmek yüzmeden mümkün değilken şu anda birçok yerde artık paçalarınızı birazcık yukarıya çekerek rahatlıkla karşıya geçebiliyoruz. İki suyun birleştiği yerde de durum oldukça kötü. Eskiden orada iyi yüzme bilenler karşıdan karşıya geçerken şu anda rahatlıkla karşıya geçilebiliyor" dedi.
Baraj ve HES’lerin de yaşanan kuraklıkta etkili olduğunu savunan Çetinkaya, "Bizler enerji üretimine karşı değiliz. Ancak dünyada, Türkiye’de alternatif enerji kaynakları var. Bu alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesiyle daha sağlıklı bir çevre ve gelecek elde edilebilir" diye konuştu.
Yaşanan kuraklığı felaket olarak nitelendiren Tunceli Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul ise, "Dersim’de ciddi bir felaketin olduğu görülmekte. Bugün 140-150 köye itfaiye ile su veriyoruz. Bu köylerdeki ana çeşmeler kurudu. Kuraklık doğal bir felaket. Sel felaketine benzemiyor. Sel felaketinde o anlık alır süpürür gider. Kuraklık daha derin tahribat yaratıyor. Bunu doğa felaketi olarak adlandırıyoruz. Köylerdeki sıkıntılar belediyemize de yansıyor. Belediyemizin bütün araç gereçleri seferber olmuş durumda" şeklinde konuştu.
Munzur’un dereye döndüğünü ve durumun içler acısı olduğunu kaydeden Bul, "Gerek Keban Barajı, gerekse de son dönemde yapılan barajların etkisiyle kar yağmıyor. Bu gelecekte daha büyük bir tehlikenin de işaretidir. Onun için biz Dersimliler olarak siyasi düşüncesi ne olursa olsun topyekün olarak barajlara karşı çıkıyoruz. Aksi taktirde doğanın dengesinin bozulacağının görüldüğü kuraklığın beraberinde Çin’deki gibi ölümleri de getireceği açıktır" ifadelerini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.