Naci Sapan, Elçi hikâyesini yazdı

Naci Sapan, Elçi hikâyesini yazdı
Naci Sapan, Elçi hikâyesini yazdı


**
Fotoğraf: Diyarbakır/2 Aralık 2015/Taziye ziyareti/Naci Sapan

Hikâye 8 yıl önce başladı
Türkan Elçi’nin CHP’ye katılımı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile buluşması gündeme bomba gibi düştü. HDP’yi ziyaretinin ertelenmesinden bir gün önce gerçekleşen ziyaret ve katılımın bir mesajı var mı? Bilemiyorum, ancak, siyasette, özellikle de seçime yakın zamanlarda her davranış biçiminin, yapılan özet konuşmaların mutlaka bir mesajı olduğunu biliyoruz.
Ancak, nerede nasıl başladığı bilinmeyen, başlarken sonuca ilişkin öngörülere ihtimal verilmeyen hikâyeler her zaman vardır. Ben böyle bir hikâyeden söz etmek istiyorum. CHP’den birinci sıra Milletvekili adayı olduğum 1 Kasım genel seçimlerinden sonra Ankara’ya döndüm. 28 Kasım tarihinde Diyarbakır Baro Başkanı dostumuz Tahir Elçi’nin katledildiği haberi üzerine Diyarbakır’a döndüm, cenaze törenine katıldım.
Önce kentime sonra partiye karşı sorumluluğum gereği Tahir Elçi’nin katledildiği bölgede incelemeler yaptım, gazeteci gözüyle hazırladığım raporu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na mail olarak gönderdim. İyi bir rapordu, Hürriyet gazetesinin 1. Sayfasında arkadaşım Rifat Başaran imzası ile yayınlandı.
2 Aralık tarihinde Kemal Bey taziye için Diyarbakır’a geldi. Saat 10.30 gibi taziye ziyareti için Tahir Elçi’nin evine gidildi. Benimde içinde bulunduğum heyette Gürsel Tekin, Selin Sayek Böke, dönemin il Başkanı Mehmet Sayın da vardı. Yaklaşık 20 dakika süren taziye ziyareti sırasında Kemal Kılıçdaroğlu, geleneklere uygun taziyenin gereklerini yerine getirirken, Türkan Elçiye ve ailenin fertlerine baş sağlığı dileklerini iletti.
Saat 10.50 gibi Tahir-Türkan Elçi’nin evinden ayrılmak üzere dış kapıya çıktık, ayrılırken, Kemal Bey Türkan hanımın ellerini iki avucunun arasına alarak bir baba-kız tablosu yaratmıştı. O anı fotoğraflayıp, günü geldiğinde kullanmak üzere arşivime aldım. Aradan 8 yıl geçti, 17 Mart 2023, Türkan Elçi CHP’ye geldi, partiye katıldı, rozet taktı, Kemal beyle tokalaştı. 8 yıl önce çektiğim fotoğrafa benzer tokalaşmayı görünce, 8 yıl önce çektiğim fotoğrafı yayınlayarak tarihe not düşmek istedim.
8 yıl önce 8 yıl sonra. Taziye ile başlayan yakınlığın 8 yıl sonra CHP’ye katılım, ardından Milletvekili adaylığına dönüşeceğini ilk etapta öngörmek elbette mümkün değil. Ancak 2018 seçimlerinde de Türkan hanıma adaylık teklifi gittiğini biliyoruz. O gün olmayan bugün Diyarbakır 1. Sıra Milletvekili adaylığı şeklinde vücut buldu diye duyumlarımız var.
Hikâye devam edecek, ancak Türkan hanımın o gün olmasa da, takip eden zamanlarda Kemal Kılıçdaroğlu’nun aklında olduğunu az çok tahmin ediyorduk. Hikâyenin gelişmeleri Diyarbakır üzerine mi kurgulanmış, nasıl bir hamle olacak, şimdilik net değil, ancak ciddi bir ikna süreci yaşandığını öğrendik.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.