Nusaybin'e gidişler başladı

Nusaybin'e gidişler başladı
Bölgede birçok kent merkezinde yurttaşlar, Nusaybin-Qamişlo sınırına yapılmak istenen "utanç duvarı"na karşı yapılacak yürüyüşe katılmak üzere Nusaybin'e hareket ederken, bazı ilçelerde ise esnaflar kepenk açmadı.

SİLOPİ

Şırnak'ın Silopi ilçesinde sabahın erken saatlerinde bir araya gelen yurttaşlar, Nusaybin-Qamişlo sınırına yapılmak istenen "utanç duvarı"na karşı gerçekleştirilecek yürüyüşe katılmak üzere Nusaybin'e hareket etti. BDP Silopi ilçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP İlçe Başkanı Aziz Acet, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Belediye Başkan Vekili Abdülkerim Sönmez, KURDİ-DER, MEYA-DER ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu yüzlerce yurttaş alkış, zılgıt ve "Biji Berxwedana Rojeva", "Biji YPG" sloganları eşliğinde yola çıktı. 6 minibüs ve 50 özel araç ile Nusaybin'e doğru hareket eden yurttaşlar Silopi Katran arama noktasında asker ve sivil polisler tarafından durdurularak, ruhsat ve kimlik kontrolü yapıldı. Yapılan kontrolün ardından bekletilen araçların plakaları tek tek kameraya alındıktan sonra yurttaşların geçişlerine izin verildi. BDP'liler, yapılan bu uygulamaya tepki göstererek seyahat özgürlüğünün AKP hükümeti tarafından kısıtlandığını belirtti. 

CİZRE

Şırnak'ın Cizre ilçesinde ise, bini aşkın yurttaş BDP öncülüğünde Nusaybin-Qamislo sınır hattında yapılmak istenen duvarı protesto etmek amacıyla Nusaybin'e doğru hareket etti. Ayrıca ilçe esnafı da duvarı kepenk açmayarak protesto etti. Fırın ve eczane dışındaki tüm işyerlerinin kapalı olduğu ilçe sessizliğe büründü. 

BATMAN 

Batman Belediyesi önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaşın yanı sıra BDP Batman Milletvekilli Ayla Akat Ata, BDP PM üyesi Meliha Varışlı, Batman İl Eş Başkanları Rahşan Çarboğa, Serdar Atalay, STK temsilcileri ve Barış Anneleri İnisiyatifi aktivistleri 30 minibüsle Batman'dan Nusaybin'e doğru yolla çıktı. 

NUSAYBİN-KIZILTEPE

Bölgenin birçok ilinden yurttaşlar sabah saatlerinde Nusaybin'e yola çıkmaya hazırlanırken, Nusaybin ilçesinde ise BDP Genel Merkezi tarafından organize edilen miting hazırlıkları tamamlandı. Kitleyi karşılayacak olan yurttaşlar ise sabah saatlerinde Mitanni Kültür Merkezi önünde toplanmaya başlandı. Kızıltepe ve Nusaybin ilçelerinde fırın ve eczane dışında esnaflar kepenk açmazken, polis ise sınır hattına barikat kurdu. Çok sayıda TOMA ve zırhlı araçlarla polisin aldığı yoğun önlem dikkat çekerken, polisler tarafından Kızıltepe çıkışı ile Nusaybin ilçe girişinde arama noktaları kuruldu. İlçeye giriş yapan yurttaşlar kimlik kontrolünden geçiriliyor. 

Öte yandan 9 gündür "utanç duvarı"na karşı ölüm orucunda olan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, kendisine destek vermek amacıyla açlık grevine giren BDP'li seçilmişleri ziyaret ettikten sonra Tabipler Odası tarafından kurulan sağlık kabininde rutin sağlık kontrolünden geçildi. Ardından Gökkan, kadınlarla sohbet ederken, Gökkan'ın ölüm orucu eylemi ile ilgili açıklama yapacağı belirtildi. 
Diğer yandan Mardin M Tipi Cezaevi'nde bulunan siyasi tutsaklar "utanç duvarı"nı protesto etmek amacıyla 2 günlük açlık grevine girdiklerini açıkladı. 

CEYLANPINAR

Ceylanpınar'dan Nusaybin'e gitmek için yola çıkan yurttaşlar, ilçe çıkışında polisler tarafından kurulan kontrol noktasında durdurularak aramdan geçirildi. Yapılan aramalar sırasında tüm araçlara çeşitli bahanelerle trafik cezaları kesildi. Polislerin Nusaybin'de yapılacak olan kitlesel yürüyüşe katılmak için yola çıkan yurttaşlara İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyi göstererek yapılacak olan yürüyüşe izin verilmeyeceği uyarısından bulunduğu belirtildi. 
Kontrol noktasında bekletilen ve her birine ayrı ayrı ceza kesilen araçlar, buna rağmen Nusaybin'e doğru hareket etti. 

YÜKSEKOVA

Hakkari Yüksekova'da bugün kepenkler açılmadı. İlçede fırın ve eczaneler dışında kepenkler açılmazken, polisin kamu binaları ile birçok noktada yoğun önlem aldığı görüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.