Organik kuru fasulyenin hasadı yapılıyor

Organik kuru fasulyenin hasadı yapılıyor
TUNCELİ - Tunceli’nin Ovacık ilçesinde tamamen doğal koşullarda yetiştirilen Ovacık organik kuru fasulyesinin hasadı yapılmaya başlandı.

Lezzeti, tanesinin küçük oluşu ve erken pişmesi nedeniyle diğer fasulye türlerinden ayrılan Ovacık kuru fasulyesinin Koyungölü köyündeki hasat etkinliğine Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, Ziraat Odası Başkanı Mazlum Arslan, kurum çalışanları ile üreticiler katıldı. Hasat etkinliği öncesinde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, yörede çalı fasulyesi olarak bilinen Ovacık kuru fasulyesini organik olarak tarla koşullarında üreterek üreticilere daha fazla gelir elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. İl genelinde üretimi teşvik etmek amacıyla projeler hazırladıklarını dile getiren Kaya, "Valiliğimiz tarafından İl Özel İdaresi bütçesiyle, Ovacık ilçemizde kuru fasulye yetiştiriciliği yapan 97 çiftçimizin üretmiş oldukları ürünleri Organik Ürün sertifikası alması ile başlayan projemiz, 3 yıl süreyle sertifika giderleri İl Özel İdaresi tarafından karşılanmıştır. Organik Kuru Fasulye yetiştiriciliği projemiz 2013 yılı SODES kapsamında Ovacık Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüz tarafından yürütülen 'Çiftçiler ustalaşıyor' adlı organik kuru fasulye yetiştiriciliği Projesi ile 15 çiftçimiz kuru fasulye yetiştiriciliği sertifikası almıştır. Bu projemizin üretime yönelik devamını sağlamak amacıyla sertifika alan 15 üreticimize yönelik il müdürlüğümüz tarafından Tunceli Valiliği Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında 150 bin lira bütçeyle 15 ailemize 20 dekar, toplamda 300 dekar alanda organik kuru fasulye tohumu, organik gübre alımı, ekim ve sürüm işlemleri yapılarak projenin devamı sağlanmıştır" dedi.
İlçede bulunan üreticilerin artan rekabet ortamında daha iyi şartlara sahip olmalarını sağlamak amacıyla Ovacık İlçesi Organik Baklagil Üreticileri Birliği kurulduğunu kaydeden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, "2014 yılında merkez Köylere Hizmet götürme Birliği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'müzün proje ortağı olduğu 1 milyon lira bütçeli Organik Bakliyat Paketleme Tesisi'mizin yapımı KDRP kapsamında kabul edildi. Tesisin inşaatına Organize Sanayi Bölgesi'nde başlanacak ve 2015 yılında üreticilerimizin hizmetine açılacak" diye konuştu.
İl Müdürü Kaya, Ovacık ilçesinde 2014 yılında 145 üreticinin 996 dekarlık alanda Organik Kuru Fasulye ektiğini ve 200 ton civarında ürün beklediklerini de sözlerine ekledi. 
Ovacıklı üreticiler de kendilerine destek veren yetkililere teşekkür ederek, Ovacık fasulyesinin yakın zamanda Türkiye pazarlarında hak ettiği yere geleceğine inandıklarını söyledi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.