Osmanlı döneminde satılan cariyelerin fiyatları günümüze uyarlandı

Osmanlı döneminde satılan cariyelerin fiyatları günümüze uyarlandı
Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'da kurulan köle pazarlarında, çoğunluğu Rus ve Eflak olan cariyeler satılmaktaydı. Cariyelerin o dönemin fiyatını günümüz ekonomisine uyarlayan bir çalışma, belgeleriyle cariye fiyatlarını liste haline getirdi.

TİGRİS HABER - Osmanlı İstanbul'unun ilk köle pazarı ise Haseki semtinde kurulmuştu. Fakat zamanla tekrar Bedesten yakınlarına gelen pazar, XVII. yüzyıldan itibaren Kapalıçarşı ile Nuruosmaniye arasında yer alan ve Tavukpazarı adıyla anılan alanda faaliyet göstermiştir.

Osmanlı döneminde satılan cariyelerin fiyatı ortaya çıktı. 17. yüzyılda Üsküdar çevresindeki köle ve cariye fiyatları dönemin ekonomisini de gözler önüne serdi. Ekşi Şeyler’de yapılan paylaşımda satılan cariyelerin isimleri, göz rengi ve fiyatları yer aldı.

Ekşi Şeyler’de yapılan paylaşımda söz konusu tablo ve dönemin Osmanlı ekonomisi ile ilgili şu ifadeleri yer aldı:

"1600 yılına ait narh defterine göre İstanbul’da ekmek 2.3 akçe, koyun eti 8 akçe, zeytinyağı 18.5 akçe, pabuç 55 akçe olarak tespit edilmiş.

gece1.webp

Bünyamin duran ve Ahmet Yavuz Çamlı'nın "klasik dönem Osmanlı toplumunun sosyo-ekonomik yapısı" kitabından öğrendiğime göre, 1500'lerde İstanbul'da bir işçi yevmiyesi ile 2 kilo et alabiliyormuş. Aynı kaynağa göre 1550'lerde İstanbul'da bir duvarcı ustasının yevmiyesi 10 akçeymiş.

İslam Ansiklopedisi'nin Filori maddesine göre; 1587 yılında, flori diye bahsedilen Venedik dukasının karşılığı 120 akçeymiş.

Bu verilerle birlikte yukarıdaki tabloda bahsedilen köle fiyatlarına bakarsak, 60 florin olarak belirtilen kölenin değeri (15 yıllık enflasyonu da dikkate alırsak) yaklaşık 8000 akçeye karşılık geliyor. Yani yukarıda bahsettiğimiz işçilerin 2 yıllık yevmiyesi gibi bir tutar.

gece4.webp

Rus olan cariyenin fiyatı 16.500 akçe olarak verilmiş. Eflak kökenli olanın 2 katı değerinde. O zaman da Ruslar revaçtaymış anlaşılan.

Eflak olanın diğer cariyenin değeri de 250 sikke olarak verilmiş. Altın sikkenin duka altınla aynı değerde olduğunu kabul edersek, bu kölenin fiyatı da 30.000 akçe gibi görünüyor.

Tarihçi değilim. Konunun uzmanları daha doğrusunu bilir.

Bu hesaplamalarda bir yanlış yapmadıysak, o dönemde köle sahibi olmak her yiğidin harcı değilmiş gibi görünüyor.

16 bin 500 akçe günümüzde ne kadar ediyor?

Fikir vermesi için, 1 akçe 1,15 gr ve 925 ayar gümüş olacak şekilde hesaplarsak...16.500 akçe bugün 200-250 bin tl civarı bir para eder.

- Metal değeri olarak hesaplandı, satın alma gücü değişebilir.

- O dönem koyunun ucuz olması normal, ekmek şimdiki ekmek değil. Hesaplamak zor kısaca neyle neyi kıyaslayacağız?

- Günümüzde altın/gümüş fiyat oranı 70 civarı, o dönem yaklaşık 50 civarı. Yani gümüş/altın oranından çevirip ilerlersek 300 bin olur en fazla."

Kaynak:Halk Tv

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
30 Yorum