Prof. Dr. Tarhanlı: Türkiye AİHM kararını dikkate almalı

Prof. Dr. Tarhanlı: Türkiye AİHM kararını dikkate almalı
AİHM'in Abdullah Öcalan'a verilen ömür boyu hapis cezasının AİHS'in işkence yasağını düzenleyen 3'üncü maddesine aykırılık teşkil ettiğine dair verdiği kararın önemli olduğunu belirten BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "AİHM'in verdiği kararın infaz s

İSTANBUL - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatlarının İmralı'da uygulanan tecrit, adil yargılanma hakkının ihlali, zehirlenme iddiası, iletişim kanallarının kapatılması gibi hak ihlalleri konusunda yaptığı 4 başvuru dosyasına dair kararını açıkladı. Mahkeme Öcalan'a verilen ömür boyu hapis cezasının AİHS'nin işkence yasağını düzenleyen 3'üncü maddesine aykırılık teşkil ettiğine karar verirken, 2009 yılından sonra cezaevi koşullarının ise AHİS'in işkence yasağını düzenleyen maddesine aykırılık teşkil etmediğini açıkladı. Mahkeme ayrıca 4'e karşı 3 oyla, aile üyelerinin ziyaretlerinin ve aile üyeleriyle görüşmelerin sınırlandırılması bakımından AİHS'nin 8. maddesinin ihlal edilmediğine yönünde kararını açıkladı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Turgut Tarhanlı AİHM'in Öcalan kararını değerlendirdi. 


'Ağır müebbet infazları için geçerli olan bir değişimi dayatacaktır'

Türkiye'de idam kaldırıldığı dönemde yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası getirildi ve ölünceye kadar infaz gibi bir durum ortaya çıktı. Böylesi bir infaz sisteminin olamayacağını belirten BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tahliyenin de olabileceği bir sistemin olması gerektiğini bu noktada AİHM'in verdiği kararın infaz sistemini sorgulayan ciddi bir karar olduğunu kaydetti. Üçüncü maddenin ihlalinin kötü muamele ve işkence olduğunu belirten Kaplan, kararda birçok ihlalin görülmemiş olmasının da siyasi bir tavır olduğunu söyledi. Kararın açıklanmasının ardından Öcalan'ın avukatlarının eksik kalan bölümler noktasında Büyük Daire'ye itiraz etmesi Türkiye'nin de aleyhine çıkan bölümlerine itiraz etmesi ile sürecin devam edeceğini belirten Kaplan, Büyük Daire'nin de bu sürecin ardından bir iştihat kararı olacağını söyledi. Kaplan, "Portekiz yargıcın sözleri çok yerindedir. 'Cezaevleri cehenneme dönmemelidir' diyor. Bu insancıl hukuk açısından değerlendirilmesi gereken bir konudur. 

Çağdaş Kaplan- Sadık Topaloğlu

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.