PWK: ''Kürdistan’a statü isteyen adaylara oy vereceğiz’’

PWK: ''Kürdistan’a statü isteyen adaylara oy vereceğiz’’
 Özel Haber
Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Parti Meclisi, yayınladığı seçim bildirgesini yayınladı.

Ramazan YAVUZ-HABER

TİGRİS HABER - Bildirgede, “PWK, 31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde, önerdiğimiz yerel yönetim modelini esas alarak; Kürdistan’a siyasi, milli, coğrafik bir statü ve Kürt milletinin acil taleplerine seçim bildirgesinde yer veren, savunan, yurtsever, demokrat adaylara oy verecektir” denildi.

Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) Parti Meclisi,31 Mart 2024 yerel seçimlerde hangi kesimi destekleyecekleriyle ilgili aldıkları kararı seçim bildirgesiyle duyurdu. 9 sayfadan oluşan bildirgede, Kürtlerin acil talepleri başlıklar halinde sıralandı. Kürdistan ismi üzerindeki yasağın kaldırılması, Kürtlerin millet olarak kabul edilmesi, Kürt dilinin ise kamusal alanda ikinci resmi dil olarak kabul edilmesinin istendiği bildirgede talepler şöyle sıralandı:

“KÜRT MİLLETİNİN ACİL TALEPLERİ”

“Partimiz, Kürt ve Kürdistan toplumunun en geniş kesimlerini anayasa değişikliği konusunda ve parlamento ile yerel yönetim seçimlerinde aşağıda dile getirilen Kürt milletinin acil telepleri etrafında kenetlenmeye ve ortak bir tutum almaya çağırıyor. Tüm askeri operasyonlara, çatışmalara, şiddete ve silahlı eylemlere son verilerek silahlar susturulmalıdır. Türkiye Devleti, Kürdistan toplumunun en geniş siyasal, sivil ve demokratik kesimleri ile diyalog geliştirmeli, görüşmeler başlatmalı ve siyasal, barışçıl ve demokratik bir çözüm için adım atmalıdır. Kürtlerin millet olarak varlığı kabul edilmelidir. Kürt dili kamusal alanda ikinci resmi dil olmalıdır. Kürtçe (Kurmancî ve Kirdkî/Zazakî) ana dille eğitim ve öğretim hakkı tanınmalıdır. Bu haklar yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulmalıdır. Düşünce, ifade, inanç ve örgütlenme özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

pwk-haber-1.jpeg

“KÜRDİSTAN İSMİ ÜZERİNDEKİ YASAK KALDIRILMALI”

Kürdistan ismi üzerindeki tüm yasaklara son verilmeli, Kürdistan adlı siyasi partiler, STK ve kültürel kurumlar özgürce kurulabilmelidir. Tüm bu adımlar ve haklar yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulmalıdır. Türkiye Devleti başta BM ve Avrupa Birliği ülkeleri ile olmak üzere imzaladığı tüm uluslararası anlaşmaları kayıtsız şartsız hayata geçirmelidir. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na ve imzaladığı diğer tüm uluslararası anlaşmalara koyduğu çekinceleri hemen kaldırmalıdır. Kürdistan’da ismi Türkçe olarak değiştirilen tüm şehir, kasaba, köy, belde ve coğrafik yerlerin gerçek ve orijinal Kürtçe isimlerinin kullanılması önündeki tüm yasal ve fiili engeller ortadan kaldırılmalıdır. Düşünceleri ve siyasal faaliyetleri nedeniyle hapishanelerde olanlar biran önce serbest bırakılmalı, haklarındaki davalar düşürülmeli, yurtdışında olanlar özgürce geri dönebilmelidirler. Kürt kadınının kimlik hakları ile tüm kadınların eşitlik ve özgürlüğü anayasal, yasal ve fiili güvencelere kavuşturulmalıdır. Şeyh Sait, Cıbranlı Halit Bey, Seyid Rıza, Saidi Nursi ve diğer Kürt şahsiyetlerinin mezar yerleri bilinmiyor. Bu tarihi haksızlık giderilmeli ve mezar yerleri açıklanmalıdır.”

“KÜRDİSTAN’A SİYASİ VE MİLLİ STATÜ İSTEYENLERE OY VERECEĞİZ”

PWK’nin 31 Mart 2024 yerel seçimlerine dair siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve mesleki örgütlere, toplumda etkili şahsiyetlere, Kürtlerin acil talepleri ve katılımcı, adem-i merkeziyetçi, ulusal demokratik yerel yönetimler anlayışıyla ‘’Gelin adaylarımızı birlikte belirleyelim, şehrimizi birlikte yönetelim’’’ şiarıyla her şehrin özgün koşullarına göre Yerel Seçim Platformları oluşturma çağrısında bulunulduğunun kaydedildiği bildirgede şunlar yer alıyor:

“Bu çağrımız toplumun önemli bir kesimi ve bir çok sivil toplum kuruluşu ve şahsiyet tarafından olumlu karşılanırken, maalesef, siyasi partiler nezdinde gereken karşılık bulmadı ve önerdiğimiz çerçevede Yerel Seçim Platformları oluşturulamadı. Bu tablo, önerdiğimiz Yerel Seçim Platformları oluşturma önerimizin yanlışlığının değil, çağrının muhatabı olan siyasi partilerin ben merkezci, ortak tutum geliştirme anlayışından uzak anlayış ve tutumlarının bir göstergesi olmuştur. Türkiye Devleti’nin anti-demokratik seçim yasaları, ne yazık ki, PWK olarak seçimlere katılmamızı engellemektedir. PWK, yerel seçimler için Yerel Seçim Platformlarının oluşturulamaması gerçekliğini göz önünde bulundurarak, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde, bu bildirgemizde dile getirilen siyasal perspektif ve önerdiğimiz yerel yönetim modelini esas alarak; Kürdistan’a siyasi, milli, coğrafik bir statüye ve Kürt milletinin acil taleplerine seçim bildirgesinde yer veren, savunan, yurtsever, demokrat adaylara oy verecektir. Bu niteliklere sahip adayların olmadığı yerlerde kimseye oy vermeyeceğiz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.