Roboskili Aileler 19 Şubat'ta Ankara'ya gidiyor

Roboskili Aileler 19 Şubat'ta Ankara'ya gidiyor
"Askeri mahkemeler kaldırılsın"

Askeri Mahkeme'nin 34 sivil katledilmesiyle ilgili verdiği "takipsizlik" kararına karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Roboskili aileler, 19 Şubat'ta Ankara'da Adalet Bakanlığı önünde yapılacak olan "Askeri mahkemeler kaldırılsın" eylemine katılacaklarını duyurdu. 

ŞIRNAK - Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî Köyü'nde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının bombardımanıyla 34 yakının yitiren aileler, katliamın 500. gününde sınır hattına yürümüş, çocuklarının öldürüldüğü noktaya karanfil bırakmıştı. Anmaya katılan ailelerden 20 kişi hakkında 'sınır ihlali' gerekçesiyle Uludere Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. İlk duruşmaya giderek tepkilerini dile getiren Roboskîli aileler, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın yürüttüğü katliam soruşturmasında verdiği "takipsizlik" kararını protesto ederek duruşmaya katılmadı. Aileler "Katiller yargı önüne çıkana kadar ifade vermeyeceğiz" diyerek mahkeme boykotu başlattı. Her hafta gerçekleştirdikleri "Perşembe Değerlendirmesi"nin 111. haftasında da katliam kınanarak, yaşamını yitirenlerin mezarına karanfil bırakıldı. 
'Bundan sonraki duruşmalara katılmayacağız'
Boykota ilişkin bilgi veren Veli Encü, katliamda çocuk, kardeş ve eşlerini kaybeden acılı aileler olarak 34 yakınının mezarları başında adalet nöbeti tutmaya devam edeceklerini söyledi. Encü, "28 Aralık 2011 tarihinde 34 yakınımızı bombalarla katleden kişilere yönelik küçücük bir soruşturma dahi açılmayan devletin yargısı ve mahkemeleri tüm mesaisini bizlere ayırmıştır" sözleri ile tepki gösterdi. Bugüne dek çağrıldıkları tüm ifade ve duruşmalara karşı aldıkları tutumu hatırlatan Encü, "34 kişinin katilleri yargılanmadığı sürece bizler ne savcılara ne de hakimlere ifade vermeyeceğiz buna ek olarak bundan sonra bugünkü duruşmaya katılmadığımız gibi bundan sonraki tüm duruşma ve ifade sorgularına gitmeyeceğimizi belirtiyoruz" dedi. 
'Katliamcı AKP, katil TSK…'
AKP, TSK ve yandaş medyanın katliamın üstünü örtmeye devam ettiğini ifade eden Encü, "Katliamcı hükümet AKP, katil TSK ve yandaş medya katliamcı hükümetin, katil TSK'nın ve yandaş medyanın Roboski katliamına yönelik saldırıların ve kirli gerçeklerin tüm boyutları ortaya dökülmektedir. Katliamın yaşandığı ilk günden bu yana yargısıyla, iktidarıyla, medyasıyla katliamın üzerini örtmek, sorumluları ise aklamak için çalışılmıştır" diye belirtti. 
Roboskili aileler olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümüne dikkat çeken Encü, "Öcalan'a yönelik uluslararası komployu kınıyoruz" dedi. Barışın önündeki en büyük engelin Öcalan'ın bulunduğu koşullar olduğu vurgusunu yapan Encü, Öcalan'ın derhal özgürlüğüne kavuşması ve hükümetin adım atması gerektiğini kaydetti. 
'Askeri mahkemeler kaldırılsın'
Adalet Bakanlığı önünde askeri mahkemelerin kaldırılmasını isteyeceklerini belirten Encü, "MAZLUMDER ve İnsan Hakları Derneği öncülüğünde başlatılmış olan 'Askeri mahkemeler kaldırılsın' kampanyasına destek olacağımızı ifade ediyor, 19 Şubat 2014 tarihinde Adalet Bakanlığı önünde 'Askeri mahkemeler kaldırılsın' diyeceğiz. Roboski katliamının aydınlatılması için değil üzerine örtülmesi ve katliam faillerinin gizlenmesi, korunması ve aklanması için aracılık eden askeri mahkemeler kaldırılmalıdır" diye kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.