Şanlıurfa'nın yöresel tepsi yemekleri fırınları süslüyor

Şanlıurfa'nın yöresel tepsi yemekleri fırınları süslüyor
Şanlıurfa'da Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tepsi yemekleri, mahalle fırınlarını süslüyor.

TİGRİS HABER - Şanlıurfa'da Ramazan ayının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tepsi yemekleri, mahalle fırınlarını süslüyor. Kent genelinde iftar saatine doğru binlerce tepsi yemeği, mahalle fırınlarındaki odun ateşinde pişirilerek sofralara sunulurken fırıncılar ise gelen yemek pişirme talebine yetişmekte zorlanıyor.

urfa-yoresel-lezzetleri-firin-susluyor-6.jpgGeniş yemek kültürüne sahip Şanlıurfa, tepsi yemeği kültürüyle öne çıkıyor. UNESCO’nun gastronomi alanındaki ağına aday olan kentte, her köşe başında bulunan pide fırınlarında odun ateşiyle pişirilen birbirinden lezzetli tepsi yemekleri, Ramazan ayında vatandaşların sofralarına da lezzet katıyor.

urfa-yoresel-lezzetleri-firin-susluyor-3.jpg

Fırın utası Bilal Çalışkan, vatandaşların tepsi yemeklerinden, ekmek pişirmeye fırsat bulamadıklarını belirterek, insanların evlerinde yemek yapmamışından yakındı. Çalışkan, “Herkes yemeğini getirir, bizde fırında pişiririz. İftar saatine yakın herkes yemeğini alır, afiyetçe yerler. Vatandaşlarımızın bizleri de düşünmeleri çok iyi olur, her zaman fırıncılara yüklenmek iyi değildir.

urfa-yoresel-lezzetleri-firin-susluyor-2.jpg

Biraz da evde yemeklerini yapsalar, çok seviniriz. Çok yoğun oluyor, yoğunluktan dolayı ocakçımız yani pişiricimiz çok yoruluyor. Allah yardımcısı olsun. Saat 17.00'den sonra gelen yemelerin pişirimi yetişmiyor. Yetiştiremediğimiz zaman vatandaşlarımıza karşı mahcup oluyoruz. Yemeklerin güzel pişmesi ve iftar saatine yetişmesi için saat 17.00'den önce getirmelerini rica ediyoruz. Şanlıurfa'nın meşhur yemeklerinden olan patlıcan, biber, domates, patates, tavuk, tepsi kebabı, patlıcanlı kebap deriz, lahmacun türü gelir, burada pişiririz” dedi.

urfa-yoresel-lezzetleri-firin-susluyor-5.jpg

Fırına tepsi getiren vatandaşlardan Nihat Büyük, “Bu akşam hayırlısıyla lahmacun getireceğiz. Hanım daha yapmamış, yarım saat içinde inşallah nasip olursa bizim lahmacun da buraya gelecek. İftar saatini bekleyeceğiz. Akşam ezanına yakın, iftar saatine yakın buralar bayağı yoğun oluyor. Hemen hemen her çeşit yemek buraya geliyor. Burası iftar saatine doğru adeta ana-baba günü gibi oluyor. Burada tepsiler üst üste yığılıyor, baktığın zaman hayretler içerisinde kalıyorsun. Allah bu fırıncılarımıza yardım etsin, diyorum. Gerçekten fırıncılarımız bu yükümüzü kaldırıyorlar. Genelde lahmacun türü oluyor, pide türü oluyor, kazan kebabı türü oluyor, Harran kubbe türü yemekleri buraya getirip fırında pişiriyoruz” ifadelerini kullandı. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.