Sınırda ortak tatbikat

Sınırda ortak tatbikat
Tigris Haber, Türk ve Irak askerlerinin ortak tatbikat yaptığı Habur Sınır kapısında

 

 

TÜRKİYE, Irak ve İran’ın karşı çıkmasına rağmen yapılan Kuzey Irak referandum sonuçları açıkladı. Katılımın yüksek olduğu seçimlerde halkın yüzde 95’i bağımsızlığı destekledi. Sonuçların ardından Kürt kentlerinde kutlama yapılırken, sınırda ise tansiyon yüksek. Habur sınır kapısında yaklaşık 1 haftadır devam eden tatbikatın seviyesi değişirken, Türk ve Irak askeri sınırda ortak tatbikat yaptı.

 

 

Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin yaptığı referanduma mesaj niteliği taşıyan TSK’nın Irak sınırındaki askeri tatbikatı sürüyor. Türkiye’nin Irak’a açılan sınır kapısı olan Habur sınır kapısındaki TIR parkının karşısında 18 Eylül’de başlatılan ve tank, zırhlı personel taşıyıcı, hava savunma sistemlerini taşıyan askeri araçların katıldığı tatbikatın bugün misafirleri vardı.

Irak’tan önceki gece Türkiye’ye askeri uçakla gelen ve Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’na inen yaklaşık 30 Irak askeri buradan araçlarla Silopi ilçesine getirildi. Sabah saatlerinde ise Irak askerleri camları siyah iki midibüs ile tatbikat alanına getirildi. Araçtan inen Irak askerleri tatbikat alanındaki bir çadıra geçerek burada kendilerine tatbikat ile ilgili bilgi verildi.

IRAK VE TÜRK BAYRAĞI AYNI ARAÇTA

Silopi İlçesinde bulunan 172’nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Temizer’in yönettiği tatbikatta, çadırdaki eğitimden çıkan Irak askerleri, Türk askerleriyle birlikte ellerinde Türk ve Irak bayraklarıyla zırhlı personel taşıyıcılara bindiler. Araçların üzerinde Türk ve Irak bayrakları olduğu görülürken, askerlerin tank ve zırhlı araçlarla manevra eğitimi yaptıkları görüldü. Uzun süre arazide tatbikat yapan Türk ve Irak askerleri daha sonra birliklerine döndü.

Sonuçları belli oldu

Öte yandan Kuzey Irak referandumunda sandıklar kapandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi. Rudaw’ın aktardığı sonuçlara göre 'Evet' oyu yüzde 95,3, 'Hayır' oyu ise yüzde 4,7. Referanduma katılımın en az yüzde 78 olduğu bildirildi. IKBY Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Sözcüsü Sirvan Zirari, referanduma katılım oranının yüzde 72 olduğunu ileri sürerek, sonuçların 3 gün içinde açıklanacağını belirtti.

Kuzey Irak referandumunda sandıklar kapandı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği 'anayasaya aykırı' bağımsızlık referandumundan ilk sonuçlar geldi. Rudaw, aktardığı sonuçlara göre 'Evet' oyu yüzde 95,3, 'Hayır' oyu ise yüzde 4,7. Referanduma katılımın en az yüzde 78 olduğu bildirildi.

 

 

 

Şehirlere göre katılım oranları şöyle:

Erbil: %86

Duhok: %90

Kerkük: %78.77

Ninova Ovası: %86

Hanekin: %92

Akre: %94

Gulala: %78

Zaho: %94

Karatepe: %62

Cebare: %76

Soran: %86

Mahmur: %87.3

Amediye: %89

Çoman: %91

Mergesor: %98

Rewanduz: %90

 

İlyas AKENGİN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.