Tarihi mekanda ‘Taciz’ şoku!

Tarihi mekanda ‘Taciz’ şoku!
Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Hz. Süleyman Camisi'nin çevresindeki 115 dönümlük alanda yapılan rekreasyon çalışması vatandaşların büyük beğenisini topladı.

 Ancak bu güzel mekanda türeyen bazı çeteler vatandaşları taciz ederek huzursuzluğa yol açıyor. Vatandaşlar, bunlara tedbir alınmasını istiyor. Öte yandan yasak olmasına rağmen vatandaşlar Sur’ların üzerine çıkarak selfi çekmeye devam ediyor.

 

 

Çatışma İzleri Ve Kentsel Dönüşüm

Diyarbakır’da yaklaşık 1 yıl devam eden ve tarihi yerlerde büyük tahribata, yıkıma, ölümlere ve acı hatıralara neden olan Sur olaylarının sona ermesinden sonra tarihi Sur İçi’nde hayat normale döndü ancak harabeyi andıran görüntüler yürek burkuyor. Hayatı Sur sokakları ve mahallelerinde geçen vatandaşlar için bu görüntü dayanılmaz derecede acı izler bırakıyor. Bir çok vatandaş, kendileri için büyük anlam ifade eden tarihi yerlerin geldiği durum karşısında derin üzüntü yaşıyor. Ancak Sur İçi sevdası her şeye rağmen devam ediyor. Sur İçi’ni yeniden inşa etmek için başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor.

 

 

 

 

Yasaklara Rağmen Sur Sevdası Yaşanıyor

Sur İçi’nin açık hava müzesini andıran tarih ve kültür dokusu haftanın hemen her günü ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle tarihi öneme sahip 5 bin yıllık geçmişe sahip Sur’lar büyük ilgi görüyor. Polis, güvenlik gerekçesiyle burçların giriş ve çıkışlarını demir bariyerlerle kapatsa da bu durum vatandaşların Sur sevdasının önüne geçmiyor. Demir bariyerleri aşan vatandaşlar, her türlü riski ve tehlikeyi göze alarak tarihi Sur’lara tırmanıyor. Gencinden yaşlısına, çocuğundan kadınına kadar yüzlerce vatandaş tarihi Sur’lara çıkıp nefis manzarayı, cep telefonu ile resim ve selfi çekerek ölümsüzleştiriyor.

 

Güzelliklere Gölge Düşüren Sur Altı Çeteleri

Dicle Nehri, İç Kale, Hevsel Bahçeleri, Fiskaya,Dicle Üniversitesi Kampüsü, Ongözlü Köprü  ve Kırklardağı gibi kentin tarih ve kültür mozaiğini oluşturan alanları Sur’ların üzerinde aynı anda görebilme şansı elde eden vatandaşlar,bu güzellikleri doyasıya yaşama imkanı buluyor. Hz. Süleyman Türbesi ile türbenin hemen yanında hizmete giren park özellikle Cuma akşamları dolup taşıyor. Vatandaşları son zamanlarda rahatsız eden bazı olumsuzluklar da yaşanıyor. Yeniden hortlayan Sur altı çeteleri, tarihi yerleri ve Surları gezmek isteyen vatandaşları taciz ederek huzursuzluğa yol açıyor. Vatandaşlar, emniyetten bu duruma son vermek üzere turizm polisi ekipleri oluşturulmasını istiyor.

 

 

 

 

‘Vatandaşların Huzurunu Bozan Gruplar Var’

 

Bu tabloyu yaşayan vatandaşlardan biri de Yaşar Özdemir olmuş. Bayramda ailece gezinti yaptıkları sırada bir grubun taciz ve saldırısına maruz kaldıklarını belirten Özdemir,”Yapılan çevre düzenlemesi ve park alanı gerçekten güzel. Diyarbakır’a yakışan bir hizmet olmuş. Ancak bu güzellikleri baltalayan ve vatandaşları huzursuz eden gruplar, çeteler türemiş. Bir nevi buralarda kol geziyorlar. Bayramda buraları gezelim dedik. Ne var ki bir grup bizi taciz etti, hakaret etti, daha sonra saldırdı. Çok daha kötü şeyler olabilirdi. Polise şikayet ettik ancak ‘bize de aynı şeyleri yapıyorlar’ dediler. Bu çetelere önlem alınması lazım. Kimsenin vatandaşların huzurunu bozmaya hakkı yok” dedi.

 

Dilek AKIN/ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.