Tutuklu BDP'li Belediye Başkanı Budak'a görevi iade edildi

Tutuklu BDP'li Belediye Başkanı Budak'a görevi iade edildi
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla Şırnak Valiliği tarafından görevinden alınan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'a Danıştay 8. Daire'nin kararı ile yeniden görevi iade edildi.

21 Mart 2007 tarihinde Cizre Newroz'unda yaptığı konuşma nedeniyle hakkında açılan davada verilen Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 24 Şubat 2012 tarih ve 2007/233 sayılı kararı ile Şırnak Valiliği'nin 30 Mart 2012 tarih ve 170 sayılı yazısıyla görevinden alınan tutuklu Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'a Danıştay 8. Dairesi'nin 2012/3944 esası ve 2013/3236 nolu kararı gereğince mahrum bırakıldığı haklarının yeniden kendisine iade edilmesine karar verdi. Verilen karar ile birlikte görevden alınan Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'ın görevi tekrardan kendisine iade edilirken bu süre zarfında belediye başkanlığına getirilen Mustafa Gören'de Belediye Meclis üyeliğine döndü. 

Karar ile birlikte Cizre Belediyesi Başkanvekilliği için Belediye Meclisi, 12 Kasım'da toplanarak yeni isim için karar verecek. 

Olayın geçmişi

Cizre Newroz'unda yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakkında dava açılan "KCK" davasından tutuklu Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak'a 25 Mart 2008 tarihinde 5237 sayılı TCK'nun 62/1 maddesi gereği "Örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bu kararın ardından Danıştay 8. Dairesi'nin kararı beklenmeden Cizre Kaymakamı Mehmet Ali Sağlam'ın kararı ile görevden alındığı Budak'ın cezaevinden geçtiğimiz günlerde gönderdiği mektup ile ortaya çıkmıştı. Skandallar silsilesi bununla bitmekle kalmamıştı. Kaymakam'ın verdiği görevden alma kararının üzerinden 40 gün geçtikten sonra İçişleri Bakanlığı, Budak ve 5 Belediye Meclis üyesi hakkında geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırma kararı verdi.

Halbuki kamuoyunda 3. Yargı Paketi olarak bilinen ve 5 Temmuz 2012 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren "Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkındaki Değişiklik" ile Budak'ın cezası ertelenmişti. Söz konusu kararda hak mahrumiyeti olmadığından Budak'ın görevden alınmasına dair herhangi bir karar da mahkeme tarafından verilmedi. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi bu kanuna göre yapılan başvuru neticesinde Aydın Budak hakkında verilen 2007/233 esas ve 2008/87 karar sayılı "Mahkumiyet Hükmünün İnfazının Ertelenmesine" dair 06 Ağustos 2012 günlü ek karar tesis etmiş ve bu karar 13 Aralık 2012 günü kesinlemişti. Bu karara rağmen Budak'a dönük işletilen hak gaspı hatasından dönülmüş oldu.

(diha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.