Ucubeler Kırklardağı’na gölge etmesin!

Ucubeler Kırklardağı’na gölge etmesin!
Kırklardağı’ndan yansıyan ucubeler, Dicle’nin yüreğine saplanıyor.

Ali ABBAS YILMAZ/ÖZEL

Diyarbakır’daki kırklar dağı, türkülere, efsanelere, rivayetlere konu olan ve her şeyin paraya çevrildiği günümüz dünyasında rant uğruna üzerine ucubelerin iliştirildiği yüce dağ.

Diyarbakır’ın güneybatısında Dicle’nin nazlı nazlı akışını yüksekten seyredalan Kırklardağı’nın rivayet olunan evliyaları her perşembe akşamı toplanıp birer beyaz güvercin olarak mağaraya girerler mi bilinmez ama bilinen bir şey var o da Kırlardağı’nın üzerindeki ucubelerin yansımaları Dicle nehrine gölge düşürüyor.

Bir zanlar Kırklardağı’nı ziyarete gelen halk mağaradaki sudan içip dilek diler adak adarmış, bugün ise Kırklardağı’nın içler acısı halini görenlerin ortak dileği, Kırklardağı ne zaman kurtulacak bu ucubelerden?

Doğal varlıklar rant alanına çevrildi

 UNESCO Kültür Mirası listesine giren Hevsel bahçelerine, bakan bir tepedir, Kırklardağı anacak halkın inancında ve kültürel hafızasındaki yeri nice dağları kıskandıracak kadar görkemlidir. Kırklardağı, kent alanı ve doğal varlıkların rant alanına çevrilmesi sürecinden nasibini aldığından bu yana üzerinde paranın kirli yükünü taşımaktadır.  Geçtiğimiz günlerde hükümet yetkilileri tarafından Kırklardağı üzerindeki yapıların yıkılacağı yönünde yapılan beyanatlar bir nebze olsun halkın yüreğine su serperken, Diyarbakır’da yaşayan yaşamayan herkesin yüreğini sızlatan Kırklardağı’nın bugünkü halinden biran önce kurtulur.

Ucubeler Dicle Nehrine yansıdı

 Kırklardağı’na dikilen devasa konutların Dicle nehrine yansıyan silueti, sermayedarların rant hırsını resmederken, Kırklardağı’nı işgal eden konutların biran önce yıkılması için daha ne kadar süre beklenmesi gerekiyor. Kırklardağı ile Dicle nehri arasına giren ucubelerin gölgesi biran önce kalkmalı. Kırklardağı’nın düzünden Dicle’nin sularına yansıyan tek siluet,  Kırklar dağının silueti olmalıdır.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.