VİDEO - 250 yıllık Kızlar Mektebi Kültür ve Sanat için açıldı

VİDEO - 250 yıllık Kızlar Mektebi Kültür ve Sanat için açıldı
Kızlar Mektebi, Diyarbakır Kültür ve Sanat Merkezi olarak düzenlenerek törenle açıldı.

Ramazan YAVUZ

TİGRİS HABER - Diyarbakır Diyarbakır Kültür, Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), tarafından Süryani Cemaatinden kiralanan, haraba haldeyken 2 yıllık bir restorasyon çalışmasıyla eski haline getirilen Kızlar Mektebi, Diyarbakır Kültür ve Sanat Merkezi olarak düzenlenerek törenle açıldı.

img-20230930-wa0036.jpg

Alipaşa semtinde Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesinin hemen yanında 250 yıl önce Süryani kız çocuklarının eğitim görmesi ve genç rahibelerin yetiştirilmesi için yapılan 3 katlı Kızlar Mektebi, Süryani cemaatinin kentte nüfusunun azalması üzerine yıllar içinde bu işlevini yitirdiği için kaderine terk edildi

img-20230930-wa0033.jpg

Diyarbakır Kültür, Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), tarafından kente bir Kültür ve Sanat merkezi kazandırılması amacıyla metruk haldeki Kızlar Mektebi Süryani Cemaatinden kiralandıktan sonra toplanan yardımlarla 2 yıllık bir restorasyonla eski haline getirildi.

img-20230930-wa0024.jpg

Diyarbakır Kültür ve Sanat evine dönüştürülen Kızlar Mektebi'nin açılışına yoğun ilgi gösterildi. Açılışa Tarım ve Hayvancılık eski bakanı Mehdi Eker, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP heyeti, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır ve Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Mardin Kırklar Kilisesi papazı Gabriyel Akyüz, Süryani Meryem Ana Kilisesi Vakfı Başkanı Can Şakarer, Siyasi parti temsilcileri, iş adamları, yazarlar, sanatseverler katıldı. Ýoğun katılım nedeniyle tarihi evin avlusu dolup taştı.

Ticari amaçlı olmayacak

Törende DİTAV yönetim kurulu üyesi Şeyhmus Diken ise, kentteki Süryanilerin tarihi ve kızlar mektebinin tekrardan yapılış sürecini anlattı. Diken ayrıca evin ticari amaçla kullanılacağı söylentilerinin asılsız olduğunu belirterek, " bu ev DİTAV tarafından kültür ve sanat evi olarak kullanılacak" dedi.

img-20230930-wa0021.jpg

Diyarbakır Diyarbakır Kültür, Tanıtım ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) Başkanı Erhan Akalınlar, tarihi evin kente kazandırılmasında maddi ve manevi yardımda bulunan, emeği geçen herkese teşekkür ederek, " bundan sonrada ketimizde buna benzer evleri eski görkemli günlerine kavuşturmak için çaba sarfedeceğiz. Ancak sizlerinde bizi yalnız bırakmayarak desteğe devam etmesi gerekiyor" dedi.

img-20230930-wa0020.jpgDaha sonra söz alan Süryani Vakfı Başkanı Can Şakarer, evin eski güzelliğine kavuşması ve katılımın yoğun dolmasından dolayı gözyaşlarını tutamadı. Can Şakarer " sizleri burda görmekten onur duyduk. Bu dayanışmamız hep devam etsin" dedi.

img-20230930-wa0034.jpg

DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, Ali Paşa semtindeki metruk haldeki bazı eski Diyarbakır evlerini restore edip eski günlerine kavuşturmak için çalışma başlatacaklarını DİTAV yöneticilerine iletince avluda bulunanlar tarafından alkışlandı. Açılış avluda Diyarbakır türkülerinden oluşan mini bir konserle son buldu

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum