VİDEO - Altın yükseldikçe yükseliyor, alan da satan da korkuyor

VİDEO - Altın yükseldikçe yükseliyor, alan da satan da korkuyor
Altın fiyatları son bir haftadır tırmanışını sürdürüyor. Gün içinde sürekli yükselen çeyrek altın 740 TL’yi aşarken, altın alan da satan da tedirgin.

Ali Abbas Yılmaz/Özel

TİGRİS HABER - Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş hem vatandaşı hem de esnafı olumsuz etkiliyor. Altını olan daha fazla yükselir diye beklerken, altın almak isteyenler ise fiyatların düşmesini bekliyor.

Altın alacak olan da satacak olan da korkuyor

Diyarbakır Sur’da kuyumculuk yapan 52 yıllık esnaf Yusuf Karadayı, altındaki hızlı yükseliş karşısında esnafın şaşkın olduğunu belirterek, “Altın saniyelik yükseliyor, esnaf da ne yapacağını şaşırmış. Alacak mı satacak mı ne yapacağını bilmiyor. İşlerimiz çok aksıyor, müşteriye karşı mahçup oluyoruz. Altını alan da satan da yok. Şuan şaşırmış kalmışız. Şuan kimse ne alıyor ne satıyor. Piyasa durgun, iş yok. Altını alacak olan da satacak olan da korkuyor. Geçen hafta 660 TL olan çeyrek altın şuan 740 TL” diye konuştu. 

yusuf-004.jpg

Altın her gün 10 TL yükseliyor

Sur’da 15 yıllık kuyumcu olan Vedat Yakışıklı ise esnafın zararda olduğunu ve altındaki yükselişin normal olmadığını belirterek, “ Bu şekilde bir yükseliş beklemiyorduk. Altın şuan her gün 10 lira 10 lira artıyor. Böyle giderse tahminen yılsonunda altın 560 TL’yi bulur” dedi.

vedat.jpg

Talep çok, altın fiyatları yükseliyor

Güvenli bir liman olarak görülen altına dünya çapında bir rağbet olduğunu belirten esnaflardan Mehmet Erkan ise şöyle konuştu:  “Pandemiden ve ekonomik krizden dolayı altına yönelim fazla.  İnsanlar altının güvenilir bir liman olduğuna inanıyor. Herkes yatırımını altından yana yapıyor. Bu ara dolara pek talep yok. Altına talep çok olduğu için fiyatlar da yükseliyor.”

Altın fiyatlarındaki anormal yükselişi Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi kuyumcular çarşısı esnafları ile konuştuk.

‘Altını alacak olan da satacak olan da korkuyor’

Diyarbakır Suriçi’ndeki tarihi Kuyucular Çarşısı esnaflarından Yusuf Karadayı, aniden yükselen ve bir türlü ateşi düşmeyen altın fiyatlarını ilişkin esnaflar olarak şaşkınlıkla izlediklerini belirterek şunları söyledi: “7 yaşından beri, 52 yıldır bu işi yapıyorum. Altındaki bu artış bizi şok etti. Altın saniyelik yükseliyor, esnaf da ne yapacağını şaşırmış. Alacak mı satacak mı ne yapacağını bilmiyor. Tabii bu Türkiye’de olan bir şey değil, dünyada atın yükseliyor. Dünya piyasasında da altın niçin yükseliyor biz de bilmiyoruz. İşlerimiz çok aksıyor, müşteriye karşı mahçup oluyoruz. Altını alan da satan da yok. Şuan şaşırmış kalmışız. Şuan kimse ne alıyor ne satıyor. Piyasa durgun, iş yok. Altını alacak olan da satacak olan da korkuyor. Geçen hafta 660 TL olan çeyrek altın şuan 740 TL.  Dört beş gün içinde oluşan bu fark normal değil. Asgari ücretle geçinen bir kişi ne yapsın? Pandemiden dolayı düğünler de çok az olduğu için altın satışları azaldı. En fazla yatırım için altın alanlar var. Şuan kuyumcular çok zor durumdadırlar. Sattığımız altını yerine koyamıyoruz. 10 dakikada bir fiyat değişiyor. İnşallah iyi olur.”

‘Altın her gün 10 lira 10 lira artıyor’

Sur’da 15 yıllık kuyumcu olan Vedat Yakışıklı, esnafın zararda olduğunu ifade ederken şunları dile getirdi: “Altındaki yükseliş normal değil, bu şekilde bir yükseliş beklemiyorduk. Altın şuan her gün 10 lira 10 lira artıyor. Böyle giderse tahminen yılsonunda altın 560 TL’yi bulur. Tabii bu iyi bir durum değil. Bu yükseliş bizim açımızdan da iyi değil. Bayram ağzıdır ama satış yok, insanların alım gücü yok. Bir çeyrek altın olmuş 140 TL. Şuan müşteriler altın almaktan çok bozduruyorlar. Şuan boş boş oturuyoruz, bu yükseliş iyi değil. Esnaf olarak bu bize zarar, çünkü satış yapamadıktan sonra altının yükselmiş olmasının bir anlamı yok. İşlerimizi yüzde 50 etkiledi.”

‘Altına talep çok olduğu için fiyatlar da yükseliyor’

Altının güvenli liman olmasından dolayı dünya çapında altına bir rağbet olduğunu belirten esnaflardan Mehmet Erkan ise şöyle konuştu:  “Pandemiden ve ekonomik krizden dolayı altına yönelim fazla.  İnsanlar altının güvenilir bir liman olduğuna inanıyor. Herkes yatırımını altından yana yapıyor. Bu ara dolara pek talep yok. Altına talep çok olduğu için fiyatlar da yükseliyor. Fiyatların yükselmesi bizim için değişiklik oluşturmadı, insanlar hala daha altın alıyor. İnsanlarda para olması hoşumuza gidiyor, en azından bir döngü oluyor. Allahın izniyle ekonomik kriz filan yoktur. Ufak tefek otursak da piyasa dönüyor.”

‘Belirsizlik olduğu için kimse altına yönelmiyor’

Altının dünya piyasalarına bağlı arttığına vurgu yapan kuyumcu esnafı Ömer Alper Bilici, “Altının onsunda dünya çapında hızlı bir yükseliş var. Bundan dolayı bu yükselişin önüne geçilemiyor. Belirsizlik olduğu için kimse altına yönelmiyor. Alacak olan düşer diyor, satacak olan daha fazla yükselir diyor. Bu durum işlerimizi çok etkiledi, yarı yarıya düştü diyebiliriz. Pandemi sürecinden bu yana işlerde bir yoğunluk, hareketlilik yok” diye belirtti.

omer.jpg

‘Bir gün iyi bir gün kötü’

Sur’daki genç kuyumculardan Sefa Ödoğlu ise altındaki hızlı yükselişin işlerini olumsuz etkilediğini ifade ederek şunları söyledi:  “Altın fiyatlarındaki yükselişi genel olarak pandemiye bağlıyoruz ama pandemiden önce de bir yükseliş vardı. Bu yükseliş işlerimizi olumsuz etkiliyor. Bir gün iyi bir gün kötü bir şekilde yürütüyoruz. Tabii düğünü olan vatandaşlar da altın almak zorunda. Bu yüzden altın alışı daha fazla.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.