VİDEO - Artık ABR testi için 6 ay beklemeye gerek yok

VİDEO - Artık ABR testi için 6 ay beklemeye gerek yok
Diyarbakır’da Bera/ABR testi yaptırmak için artık 5-6 ay gibi bir zamanı beklemeye gerek yok. Hastalar, özel klinikte bu testti rahatlıkla yapabiliyor.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Kendi özel kliniğinde Bera/ABR testi için cihaz getiren ve gelen anestezi ile bu uygulamayı yapan Profesör Doktor Müzeyyen Yıldırım Baylan, Bu cihaz sayesinde devlet hastanelerinde verilen 6 aylık randevuları bir gün içerisinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Diyarbakır ve bölge kentlerinde çok az sayıda bulunan Bera/ABR test cihazı, bölgenin tamamına baktığı için ve aynı zamanda bölgede akraba evliliklerinde dolayı fazla olan işitme sorunları yoğunluğunu arttırıyor. Bu yoğunluk bazen bu test randevularını 6 aya kadar çıkarabiliyor. Profesör Doktor Müzeyyen Yıldırım Baylan kendi özel kliniğine bu test cihazını getirterek ve genel anestezi ile bu işlemi yaptığı için bölgede bir ilke imza attı. Bu testin en önemli özelliği hastanın uyuyor olması gerekiyor. Bu sebepten dolayı Genel anestezi kullanmak bu testin yapılmasını kolaylaştırıyor.

klinik-2.jpg

“Erken tanı hafıza kayıplarını engelliyor”

Profesör Doktor Müzeyyen Yıldırım Baylan, işitme hastalıklarında erken teşhisin önemli olduğunu belirterek, “Kliniğimde özellikle kulak, işitme ve denge kulak cerrahisi üzerinde hastalarımı değerlendirmekte ve hizmet vermekteyim. Erken tanı işitme çok önemli. Beş duyumuz var ama işitme duyusu sadece duyuma ilişkili bir durum değil. Çocukluk yaşından başlayarak biz duyarak öğreniriz, öğrendikten sonra konuşuruz. İşitme duyusu olmadığı zaman duyamayacağımız için öğrenemeyeceğiz ve konuşamayacağız. Dolayısıyla işitme duyusunun olmaması ile birlikte konuşma ve dil gelişimini olmasıyla ilişkilidir. Çocuk ve bebeklerde işitme kayıpları fark edilmesi ve tanıması çok önemlidir. Erişkin ve yaşlılarda da çok önemlidir çünkü işitme duyusunu kaybetmek demek öğrenmiş olduğumuz dili bir süre sonra kaybetmemiz demek anlamına geliyor. Bunla kalmaz işitme merkezleri beyinle ilgili birçok alanla ilişkilidir. Bu alanlar düşünme, bilişsel, yer ve yön gibi alanlardır. Dolayısıyla işitme kaybı olan hastalarımızda bir süre sonra erken hafıza kayıpları, demanslar ya da yer yön bulamama gibi problemler başlamaktadır. Eskiden sanıldığı gibi işitme sadece işitme ile sanıldığı gibi değil aslında, birçok fonksiyon ile birlikte ilişkilidir. Bu nedenle kayıplar, erken tanı konulması çok çok önemlidir. Artık tedavisi bulunan ya da rehabilite edilebilecek bir problemdir işitme kayıpları.” dedi.

klinik-kbb.jpg

“Bera/ABR testi en sağlıklı testlerdendir”

Baylan Bera/ABR testinin işitme hastalıklarında kullanılan en sağlıklı test ve yol olduğunu aktardı. “ABR diğer adıyla Bera, işitsel beyin sapı cevapları anlamına gelir. Burada biz hastalarımızın işitmesini değerlendirmek için birçok bataryalar kullanırız. Önce muayene ama sonrasında test bataryaları kullanırız. Bera bu test bataryaları içerinde çok değerli bilgiler verir. Kulaktan başlayarak beyne kadar işitsel yollardaki sese cevabı verir. Dolayısıyla biz Bera’yı doğru aldığımız zaman kulaktan beyne kadarki beyindeki işitme yolarının sağlamlığını test ederiz. Diğer test bataryalarında farkı ise diğer batarya kullanımlarına göre hastaya herhangi bir soru sorulmaz ses veririz ve cihaz beyindeki dalgaları kaydeder. Dolayısıyla hastayla bir iletişim kurmaya gerek kalmadan yapılan bir testtir.”

klinik-4.jpg

“Test uykuda yapıldığı için zorlanıyoruz”

Cihazın pahalı ve bu testin uyku esnasında çekilmesi gerektiği için zorlandıklarına dikkat çeken Baylan, “Bu testin değerli bilgileri vermesinin yanında çeşitli zorlukları da vardır. Çünkü bu teste hastanın uykuda olması gerekmektedir. Diğer beyin fonksiyonlarını minimuma indirerek beyin işitsel yanıtları daha doğru alabilmekteyiz. Bu durumda hastanın uyumasını gerektiriyor. Erişkinlerde bile bunu başarmak bezen kolay olmaya biliyor. Beklerde bu durum ise çok daha zordur. Çünkü bebek farklı bir ortamda üstüne elektroşoklar takıldığında korkabiliyor ve uykuya dalması zorlaşıyor. Durum böyle olunca test çekimleri imkânsız hale geliyor. Ağlayan veya uyumayan hatalarda olumlu sonuçlar elde etmemiz imkansızlaşır. Diğer bir sorun Bera cihazları pahalı olduğu için sadece belli başlı merkezlerde bulunmaktadır. Bölgemizde de işitme kayıpları çok yaygın olduğu için uyutularak Bera testine çok fazla ihtiyaç var. Bu durumda hastalarımızın beklemesi ve Bera testlerin gecikmesi neden oluyor. En önemli iki sorun var, bunlar hastaların uyutulamaması ve hasta yoğunluğundan dolayı geçimlerin yaşanmasıdır.” İfadelerini kullandı.

kliniks.jpg

“6 aylık süreyi 3-4 saate indirdik”

Bu cihaz pahalı olması sebebiyle sadece devlet hastanelerinde bulunması ve bölgedeki işitme hastalıklarının fazla bulunması Bera/ABR randevularının süresini 6 aya kadar çıkarıyor. Baylan, bu süreyi 3-4 saate indirdiklerini ve başka şehirlere giderek harcadıkları paranın altında bir ücretler bu testi yaptıklarını belirtiyor.

“Biz 22 yıldır bu bölgede çalışmaktayız. Fakültede Bera’ları biz kendimiz çekerdik. Şuan fakültede öğlen arası dahil olmakla birlikte Bera çekimi yapılmakta. Buna rağmen dediğiniz sürelere randevu verilmek zorunda kalmaktır çünkü hasta sayısı çok fazladır. Bir problemde üniversite temposunda hastaları uyutma problemleri, çocukların uyumaması ve zamanın uzaması test ekibinin orada gecikmelere yol açabilmektedir. Bizim kliniğime cihazı almamızdaki en büyük neden bölgede buna göre olan eksikliklerden dolayı bizi bu yöne de dokunmamız gerektiğini hissettirdi. Bu çocuklara bir an önce tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekliliğini doğurdu. Bu nedenle de bu cihazı kliniğimi kurarken sadece işitme ve kulak cerrahisi üzerine çalışan bir hekim olarak kliniğimi kurarken bu eksikliği de yerine getirmeyi hedefledim. Şu an da hastalarımız bize başvurduğu anda aynı gün dahil test yapılıyor. Uyuyamayan hastalarımız ya da uyuması için zaman tanımamız gereken hastalara bazen 3 ile 4 saat arasında zaman tanıyabilmekteyiz.”

kbblklinik.jpg

Genel anestezi ile yapılan testler bölgede bir ilk

Profesör Doktor Müzeyyen Yıldırım Baylan, Uyumakta güçlük çeken hastalara için de, “Uyuması imkansız olan hastalara içinde anestezi hekim eşliğinde bu çekimi çok kısa bir sürede ve güvenli bir şekilde yapıyoruz. Doğal uykuya hiçbir şekilde dalamayan çocuklarımız mevcut veya bazı engelli hastalarımız olabiliyor. Erişkin olup iletişimde sorun yaşadığımız hasta gruplarımız olabiliyor. Hasta gruplarımızda hastaya çok hafif bir anestezi vererek hastayı teste hazırlarız. Bu şekilde çok daha iyi sonuçlar almaktayız. Uygun ve aynı zamanda testi yapıyoruz.” dedi.

kbb-klinikl.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.