VİDEO - ‘Az, orta, ağır hasarlı’ 3 ayrı rapor verilen binada ağır ihmal!

VİDEO - ‘Az, orta, ağır hasarlı’ 3 ayrı rapor verilen binada ağır ihmal!
Az hasarlı raporu verilen binayı 18 gün boyunca ikamete açan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü, binanın ağır hasarlı olduğuna karar verip bina sakinlerinin eşyalarını almalarına izin vermeden binayı mühürledi.

Salih Yeşil -Özel

TİGRİS HABER - Az hasarlı raporu verilen binayı 18 gün boyunca ikamete açan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü, binanın ağır hasarlı olduğuna karar verip, sakinlerinin eşyalarına izin vermeden binayı mühürledi. Ev sahipleri, Müdürlükle anlaşmalı olduğunu iddia ettikleri özel bir mühendislik firmasına yeni rapor için 60 bin TL ödeme yaptı.

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen kentler arasında bulunan Diyarbakır'da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü’nün hasar tespit çalışmalarında aynı binalara birbirinden farklı raporlar vermesi, kuşkuya neden oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Dağkapı Semti'nde bulunan Aslan Apartmanı'na önce az hasarlı raporu verdi. 18 gün boyunca ev sakinleri az hasarlı rapor nedeniyle evlerinde kaldı. Müdürlük, ardından binaya orta hasarlı raporu, en son ise ağır hasarlı raporu verdi. 54 dairenin bulunduğu bina sakinleri, eşyalarını almalarına fırsat verilmeden tahliye edildi.

Bina sakinleri, 3 farklı rapor nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü ile anlaşmalı olduğunu iddia ettikleri özel bir mühendislik firmasından daire başı bin 200 TL, toplamda ise 64 bin 800 TL'ye yeni bir rapor talep etti.

salih-abidepremzede-7.jpeg

18 gün boyunca ağır hasarlı binada kaldılar

Bina sakinlerinden Medeni Kızılkaya, depremden sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğünce yapılan hasar tespit çalışmalarında binalarına az hasarlı, daha sonra orta hasarlı en son yapılan incelemede ise ağır hasarlı raporu verildiğini söyledi. Binanın mühürlendiğini ve girişinin yasaklandığını belirten Kızılkaya, "Az hasarlı raporu verildiği için 18 gün boyunca biz evde kaldık. 19'uncu günde saat 09.00'da gelip bize ağır hasarlı raporu verdiler, aynı gün polis saat 14.00’te geldi, evleri boşaltarak binayı mühürledi. Eşyalarımızın tamamı içeride, bize ne eşyamızı veriyorlar ne de binaya girişimizi kabul ediyorlar" ifadelerini kullandı.

salih-abidepremzede-1.jpeg

64 bin TL'ye yeni rapor düzenlenecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğünün anlaşmalı olduğunu iddia ettiği özel bir mühendislik firmasından yeni bir rapor düzenlenmesi için anlaştıklarını dile getiren Kızılkaya, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kurmuş olduğu, yani onlarla anlaşmalı olan bir firmadan yeniden ücretli olarak bir analiz raporunu istedik. Bu analiz raporunu bekleyeceğiz, onlar bize ne derse öyle hareket edeceğiz. Binada 54 daire var. Her daire bin 200 TL. Yaklaşık 60 bin lira vereceğiz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü, daha önce karot yapsaydı biz bu parayı vermezdik. Çevre Şehircilik Bakanlığı gelip iki çekiç vurup gidiyor. Bir ölçüm yok, karot testi yok" diye konuştu.

'5-10 bin liraya ağzımızı mı bağlayacaklar?'

Kızılkaya'nın eşi Hacer Kızılkaya, "18 gün boyunca can güvenliğimiz yoktu. 18 gün boyunca 'Az hasarlı' dediler, sonra 'Ağır hasarlı' dediler. Hadi herkes kapı dışarı. Milyonlarca lira değerinde eşyamız var içeride. Devlet bize ne verecek. 5- 10 bin lira ile ağzımızı mı bağlayacak?" diye tepki gösterdi.

Haberin videosu kısa sürede yüklenecektir..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.