Bu fotoğraflar dün Anzele’de çekildi

Bu fotoğraflar dün Anzele’de çekildi
 Özel Haber
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve sıcak yaz aylarında özellikle çocukların serinlemek için akın ettiği Anzele suyu’nda kış mevsiminde soğuk havaya rağmen 2 çocuğun suya girdiğini görenler hayli şaşırdı.

Haber ve fotoğraflar: Ramazan YAVUZ-ÖZEL

TİGRİS HABER - Tarihi Sur ilçesinin Çift kapı kesiminde bulunan ve yeraltı kaynak suyundan oluşan Anzele’nin geçmişinin Roma dönemine kadar gittiği söylenir. Diyarbakırlı tarihçi Şevket Beysanoğlu’na göre, yaklaşık 2 bin yıl önce bu bölgede Ayn-ı Zeura isimli bir içme suyu kaynağı varmış. Yani geçmişi en az 2 bin yıllık diyebiliriz. Yaz mevsiminde Anzele’de görmeye alıştığımız görüntülerin bir benzerini Kış mevsiminde de soğuk havaya rağmen görebileceğim pek aklıma gelmezdi. Çünkü sıcak yaz mevsiminde hemen her gün yüzlerce çocuk Anzeleye gelerek serinlemek için suya girer ve mahşeri bir kalabalık oluşturur. Pazar günü hava güneşli olmasına rağmen hava bayağı soğuktu. Balıkçılarbaşı’na giderken yol güzergâhım üzerinde olan Anzele’de mola verdim. Bu sırada deprem nedeniyle ağır hasarlı olan bir binanın yıkımı tamamlanmıştı ancak iş makineleri halen çalışıyordu.

anzelede-yuzduler-7.jpeg

YAŞITLARI KABANLI, O İSE SUDA

Anzele’nin önce üstten daha sonra aşağı inerek bir iki kare fotoğrafını çekmek istedim. Fotoğraf çekerken yanımdan çıplak bir çocuk hızla koşarak suya atladı. Onu izlemeye başladım. Sudan çıktı tekrardan koşarak suya atladı ve ha bire dalıp çıktı. Dedim “acaba kış mevsiminde Anzele suyu sıcak mı, bu çocuk böyle rahat suya girip çıkıyor.” Eğilip elimle suyu kontrol ettim. Yani öyle buz gibi değildi, ancak insanın öyle yüzebileceği sıcaklıkta da değildi. Normal musluk suyu gibi. Üzerlerinde kaban bulunan ve üşümemek için hayli kalın giyinen bazı çocuklar ise, kenara gelerek suyun içindeki çocukla sohbet ediyordu. Ve çocukların bu durumu tezat oluşturuyordu.

anzelede-yuzduler-3.jpeg

“MAŞALLAH DEYİN”

Suyun kenarında yine çıplak olan bir çocuk daha vardı ve yeni sudan çıktığı için güneşleniyordu. Benim gibi Anzele’ye üstteki kaldırımdan bakanlarda hayli şaşkındı. Sonra sudaki çocuk çıktı elbiselerinin yanına gitti. Bu kez diğer çocuk suya atladı. Yani sırayla girip çıkıyorlardı. Sanırım elbiselerine bir şey olmasın diye bunu yapıyorlardı. Bu sırada vatandaşların onlarla ilgili yorumları da havada uçuşuyordu. Bazı vatandaşlar, “mevsimler mi karıştı. Ocak ayında değil de sanki Temmuz’dayız”, “baksanıza çelik gibiler”, “bunlar soğukta almaz, bünyeleri çok güçlü olur”, “grip, hastalık bunlara vız gelir” derken, bazısı ise “yahu maşallah deyin” diye uyarıda bulunuyordu.

Çocukların suda yüzmesi yaklaşık bir saat sürdü. Sonra bir deponun demir kapağının üzerine çıktılar, uzanıp 5 dakika güneşlendiler. Henüz tam kurumamışken yalınayak şekilde vatandaşların şaşkın bakışları arasında sokak arasına girip kayboldular.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum