VİDEO - Diyarbakır’da kiralık ev yok!

VİDEO - Diyarbakır’da kiralık ev yok!
Diyarbakır’da yıllık inşa edilen 2 bin civarında konut, artan nüfusa yetmediği için, kiralık ev sıkıntısı baş gösterdi.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - DİMDER çatısı altında birleşen Diyarbakırlı müteahhitler, “Devlet bize uygun fiyatla arsa satsın, ucuz fiyata sosyal konut üretelim” diyor.

TÜİK’in son açıkladığı rakamlara göre, Diyarbakır’ın nüfusu 1 milyon 783 bin. Kentte, yılda ortalama 2 bin konut inşa ediliyor. Ancak, artan nüfusa oranlandığında, Diyarbakır’a her yıl ortalama 10 bin konut yapılması gerekiyor. Konut sayısı yetersiz olduğu için kentte, kiralık ev arayanlar, ev bulamıyor. Kiraların bazı bölgelerde 5 bin lira olması da konut sayısı azlığının nedenlerinden biri olarak gösteriliyor.

‘Müteahhit kar etmiyor’

Tigris Haber’e konuşan Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, kentin yıllık konut ihtiyacının 10 bin civarında olduğunu, bu rakamın yıllar içinde artacağını söyledi. Artan maliyetler nedeniyle konut yapımının durduğunu belirten Elaldı, “Müteahhit kar etmeyince, sermayesini de düşünerek yatırım yapmıyor” dedi.

Arsanın dönümü 15 bin lira

Diyarbakır’da spekülasyonlar nedeniyle arsa dönümlerinin 15 bin TL’ye kadar yükseldiğine dikkat çeken Elaldı, “Kat karşılığı yüzde 50’yi geçti, 55 olan yerler var. Bunlar maliyetleri yükseltiyor. Bir daire sahibine yapıyorsun, bir tane müşterine yapıyorsun. Bu oranlar yarı yarıya düşerse, 4 milyonluk bir daire 2.5 milyona satılır.”

‘Tarım alanlarının imara açılmasına karşıyız’

Belediyelerin Diyarbakır’ın konut ihtiyacını karşılamak için yeni imar alanları bulması gerektiğine işaret eden Aziz Elaldı, şunları söyledi: “Belediyelerin çok hızlı bir şekilde arsa üretmesi gerekiyor. Tarım alanlarının imara açılmasına ekolojik denge açısından karşıyız. Ama mesela Karacadağ Bölgesine yakın yerlerde ya da tarıma elverişli olmayan yerlerin tespit edilerek, imara açılması gerekiyor. Çoklu imar arsaları üretilirse, müteahhitin elinde de çoklu seçenek olursa, arsa sahipleri arsa fiyatlarını düşürecek. Dolayısıyla bu durum daire fiyatlarına yansıyacaktır.”

elaldi-tigris.jpg

Diyarbakır Müteahhitler Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı

‘20 bin konut yapabiliriz’

DİMDER çatısı altında faaliyet gösteren müteahhitlere uygun fiyata hazine arazileri tahsis edilmesini isteyen Aziz Elaldı, “Bizim belediyelerden talebimiz, DİMDER olarak arazi verin. Hazine arazilerini bize uyguna verin, biz orada sosyal konut üretelim. 15-20 bin konut üretelim. Bizim bunu üretecek gücümüz var. Bize uygun fiyata arsa satılırsa, sosyal konut yapabiliriz. Alt gelir grubuna hitap edecek 20 bin konut üretebiliriz” dedi.

‘DEDAŞ haksızlık yapıyor’

DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) ile ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Enerji nakil hatlarını müteahhitlerin çektiğini belirten Elaldı şunları söyledi: “Enerji nakil hatlarını bize çektiriyorlar. Enerji nakil hatlarını çekmek de ciddi maliyetlere neden oluyor. Şantiyeni kuruyorsun, kendin direğini, al elektriği çek diyor. Trafoyu onların getirip kurması gerekirken, bize kurduruyorlar. Trafo arsasını onlara hibe etmemizi istiyorlar. Enerji izinleri, aboneliklerimizde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kimseyle konuşamıyoruz. Direkt cezayı gönderiyorlar. Kapısına gidemiyoruz. Vatandaşa bir dünya zararları var. Sitelerimizde jeneratör var, elektrik kesildiğinde vatandaş hem benzin parası hem de elektrik parası veriyor. Bu sorunları çözmeleri lazım. Bu bir vebaldir. Haksızlıktır. Vatandaşın cebinden çıkan paradır.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum