VİDEO - Diyarbakır’da konuşan Kılıçdaroğlu: Gözyaşlarımı tutamadım

VİDEO - Diyarbakır’da konuşan Kılıçdaroğlu: Gözyaşlarımı tutamadım
Diyarbakır’da DİTAM’ın düzenlediği toplantıda konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Hapishanelere işkence gören 5 kişi eli görüştüm. Anlatırken gözyaşlarımı tutamadım” dedi.

TİGRİS HABER - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyareti sürüyor. Ziyaret kapsamında CHP lideri, DİTAM tarafından düzenlenen “Türkiye’de muhalefet ve CHP’nin tutumu” konulu toplantıya katıldı. Toplantıya Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Baro Başkanı Nahit Eren, Ticaret Borsası başkanı Engil Yeşil'in yanı sıra çok sayıda STK temsilcisi katıldı. 

Anadilde eğitim hakkı olmalı

Kısa bir konuşma yapan Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mehmet Vural şunları söyledi, “Yüzleşme önemlidir. Diyarbakır cezaevi, Dersim olayının mağdurları ve 1925 idam edilen 46 kişinin aileleri ile yüzleşme gibi olaylar önemli. Roboski olayı başlı başına bir yüzleşme olayıdır. Umarım bir yüzleşme sayfası açılır. Bu bölgede yaşayan Kürt halkı vardır. Bu halkın anadil sorunu vardır. Anadilde eğitim hakkı olmalıdır diye düşünüyoruz” dedi.

Gözyaşlarımı tutamadım

Vural’dan sonra konuşan Kılıçdaroğlu, “Toplumun kucaklaşmaya ihtiyacı var. Hatalarımızla yüzleşmemiz lazım. Varsa hata çıkıp özür dilememiz lazım. Diyarbakır’a geldim, hapishanelere işkence gören 5 kişi eli görüştüm. Anlatırken gözyaşlarımı tutamadım. Oturup helalleşmemiz lazım. Diyarbakır cezaevi insan haklar müzesi olsun.

Millete bilgi verilecek

Bazılarına göre Kürt sorunu yok. Ama bize göre var. Sorunu yaşamayan biri bunu anlamaz. Sorunu yaşayan kişiyi dinlemeniz lazım. Sorunun çözümü konusunda 5 temel ilkemiz var. Birincisi sorun mecliste çözülür. Gizli kapaklı angajmanlara girmeyecek. Süreç devam ederken millete bilgi verilecek. Bir bölgesel ayrımcılık olarak tanımladığım için bunu kabul etmediğimi söyledim. Ama ırak Anayasasında Kürdistan bölge olarak tanımlanmış. Bizim ora ile bir sorunumuz yok, heyet gönderdik."

Toplantı devam ediyor. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.