VİDEO - Fuarda fiyatlar el yakıyor

VİDEO - Fuarda fiyatlar el yakıyor
Diyarbakır’da düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda tarım makinelerinin fiyatları el yakıyor. Fiyatlar geçen yıla göre iki kat arttı. Fiyatlardaki yükseklik ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle fuarın bu yıl sönük geçtiği gözlendi.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 14’üncüsü Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. 19 Mart’a kadar açık kalacak fuarda, hayvansal gıdaların yanı sıra, tarım makineleri de satışa sunuldu. Alıcı ile satıcıyı buluşturmayı hedefleyen fuar, bu yıl geçen yıllara göre daha sönük geçiyor. Nedeni ise fiyatlardaki artış.  Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği fuarda, tarım makinelerinin fiyatı 6 ay öncesine kadar yüzde 100 artmış durumda.

‘Çiftçi almak zorunda’

Tigris Haber’e konuşan çapa ve süt makinesi üreticisi Mahmut Sürer, fuara Hatay’dan katıldığını söyledi. Daha önce de Diyarbakır’daki Tarım Fuarı’na katıldığın belirten sürer, “Büyük bir yoğunluk var. Diyarbakır’ı seviyoruz. Makinelerimiz, çiftçi için kolaylık sağlıyor. Sürme, taşımada, ilaç atmada, çapa makinelerimiz büyük bir kolaylık sağlıyor. Yumuşak ve sert toprakta rahat kullanılıyor” dedi. Sürer de, fiyatların yüksekliğinden yakındı. Hammaddedeki fiyat artışının, ürüne yansıdığını ifade eden Sürer, “Hammaddeyi pahalıya aldığımız için fiyatlar da arttı. 9 bin liradan 35 bin liraya kadar makinemiz var.  Geçen seneye göre iki katı yükseldi fiyatları. Çiftçi iki katı da olsa talep ediyor, çünkü almak zorunda” diye konuştu.

fuar-makine-tigris.jpg

‘Fiyatlar yüzde 100 arttı’

Tarım makineleri üreten bir firmanın satış müdürü Ramazan Uyanık da, fiyatlardan dert yandı. Fiyatlar yükselmesine rağmen, çiftçilerin alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Uyanık şunları söyledi:

“Bu sene piyasa koşullardan dolayı biraz sıkıntılı. İnsanların alım gücü düşük, fiyatlar yüksek. Fiyatlar yüksek olduğu için biraz sönük geçiyor.  Geçen yıla göre, yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışı var. Bu traktör 6 ay önce 580 bin lira idi, bu yıl bir milyon lira diyoruz. Çiftçi, yeniliğe ayak uydurmak için almak zorunda. Rekoltesi düşmesin diye almak zorunda kalıyor.”

fuar-makine-tigris1.jpg

‘Kullanışlı ama ucuz marka tercih ediliyor’

Bismil’den traktör almak için fuara Veysi Soğuk, fiyatların yüksekliğinden dolayı, kullanışlı ama ucuz traktör aradığını söyledi. Daha önce kullandığı markanın bir üst modelini tercih eden Soğuk, “İçlerinden en uygunu bu, bu traktörü kullanmışım. Almak istiyorum. Diğer traktörlere nazaran biraz daha ucuzdur. Geçen sene takas yapmak için istedim, fiyatta anlaşamadım. Bu sene anlaşabilirsek alırız.”

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum