VİDEO- Kuru soğan zammına yurttaş tepkisi: ‘Yiğit muhtaç oldu kuru soğana’

VİDEO- Kuru soğan zammına yurttaş tepkisi:  ‘Yiğit muhtaç oldu kuru soğana’
Temel besin ürünlerinin başında gelen kuru soğanın fiyatı son birkaç haftadır yükselişe geçti. Pazar tezgâhlarında kilosu 25 TL’ye ulaşan kuru soğan, alım gücü düşük olan yurttaşların evine de giremez oldu.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER- Temel besin ürünlerinin başında gelen kuru soğanın fiyatı son birkaç haftadır yükselişe geçti. Pazar tezgâhlarında kilosu 25 TL’ye ulaşan kuru soğan, alım gücü düşük olan yurttaşların evine de giremez oldu. Pazarlarda soğana gelen zamma dikkat çeken vatandaşlar, “Yiğit muhtaç oldu kuru soğana” tanımı yaptı.

pazar.jpg

Diyarbakır Yenişehir ilçesinde kurulan Semt Pazarında esnaf ve yurttaşlarla konuştuk. Yükselen fiyatlardan dolayı esnaf tezgâhlara fiyat etiketi bırakmazken, yurttaşların ise indirim için pazarlık yaptığı dikkat çekti.

pazar62.jpg

Bir torba soğanın fiyatı şu an bin TL

Kuru soğan ve patates satan Mehmet Hüseyin Örü, satışlarının yarı yarıya düştüğünü belirterek, “Sadece kuru soğan değil her şeyin fiyatı iki üç katına çıkmış durumda. Ben uzun yıllardır esnaflık yapıyorum daha önce fiyatların bu kadar yükseldiğine şahit olmadım. Her yemekte kullanılan kuru soğan dün 20 lirayken bugün 25 lira olmuş. Bu hem bizim için hem de vatandaş için gerçekten zor bir durum. Yetkililerin fiyatlar için bir önlem alması gerekiyor. Düşünün bir torba soğanın fiyatı şu an bin TL’yi bulmuş durumda. Geçen sene günde 5 ila 6 torba soğan satıyordum, şimdi bir torba bile satamaz oldum.”

pazar2.jpg

600 TL’ye yaptığımız alışveriş bize yetmiyor

Pazar alışverişi yapan emekli vatandaş Tarık Hanaday ise, fiyatlardan dolayı gönül rahatlığıyla alışveriş yapamadıklarını belirterek şöyle konuşuyor; “Emekli maaşıyla hiçbir şey alamıyorum. Sadece salatalık sordum az önce, bana dediler ki kilosu 30 lira. Bu fiyatları görünce nasıl alışveriş yapacağım siz söyleyin? Kuru soğanın kilosu olmuş 25 lira. 50 yıl önce söylenen ‘Yiğit muhtaç olmuş kuru soğana’ sözü artık gerçek oldu. İnsanlar hiç bir şey alamıyor artık. Meyve almak bile artık bizim için lüks oldu. Önceden 100 TL’ye gönül rahatlığıyla alışveriş yaparken, şimdi 600 TL’ye yaptığımız alışveriş bize yetmiyor” diye konuştu.

pazar6.jpg

Kiloyla sattığımızı, şimdi taneyle satıyoruz

25 yıldır semt pazarında tezgâhtarlık yapan Muharrem Kızılbağ, fiyat etiketi koymamış. Neden diye soruyoruz, “Fiyatlar günlük değişiyor, birde vatandaş yüksek fiyatları görünce tedirgin oluyor, korkuyor, tezgâha uğramıyor. Genel olarak pazarlarda bir fiyat yükselişi var. Vatandaş gelip istediğini alamıyor. İnsanlarda zaten para yok. Eskiden kiloyla yaptığımız satışlar artık taneye düştü. Kazanamıyoruz, artık pazarda tezgâh bile açmak istemiyoruz” ifadesini kulandı.

Eskiden 5 kiloluk aldığımı yarım kiloya düşürdüm

Hamit Güler isimli vatandaş, eskiden rahatlıkla aldığı soğanı artık alamaz duruma geldiklerini, fiyatların kısa sürede yükseldiğine işaret ederek, “Maddi durumuz çok düşük, eskiden rahatlıkla aldığımız kuru soğanın bile fiyatı çok yükselmiş. Eskiden iyi kötü file doluyordu, şimdi alım gücümüz çok düştü. Önceleri 5’er kilo aldığım ürünleri şimdi alamıyorum, yarım kilo ile alıverişimizi bitiriyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.