VİDEO - Pazarlar korku tüneli gibi!

VİDEO - Pazarlar korku tüneli gibi!
Kış geldi, sebze-meyve fiyatlarında da artış başladı. Yaz aylarında göz korkutan çarşı-Pazar, şimdi yürek hoplatıyor. 100-150 TL’ye dolan Pazar sepeti, şimdi 300-350 TL’ye doluyor.

Mahsum Kara/Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Kış geldi, sebze-meyve fiyatlarında da artış başladı. Yaz aylarında göz korkutan çarşı-Pazar, şimdi yürek hoplatıyor. 100-150 TL’ye dolan Pazar sepeti, şimdi 300-350 TL’ye doluyor. Her hafta ayrı fiyatlarla karşılaşan vatandaşlar, “Pazara girerken de çıkarken de pişmanız” diyorlar.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi, Diyarbakır’da da çarşı-pazarın gündemi pahalılık. Sebze ve meyve fiyatları vatandaşın cebi kadar ellerini de yakıyor. Ülkede yaşanan ekonomik krizle beraber gün geçtikçe gıda ve temel ihtiyaç ürünlerinde fiyatların artması semt pazarında alışveriş yapmak isteyen vatandaşları alış-veriş yapmaktan alıkoyuyor. Sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş artışlardan şikâyet eden vatandaşlar, pazar sepetlerini artık dolduramamaktan yakınıyor.

Diyarbakır’ın merkez Kayapınar İlçesinde kurulan semt pazarında alışveriş yapan vatandaş ve esnafla konuştuk, yaptıkları alışverişi konuştuk.

Ne dediler?

Vatandaş istediğini alamıyor

30 yıldır semt pazarlarında esnaflık yapan Fahri Tekin, yaşanan fiyat artışlarından dolayı yaşadıkları sorunları şöyle özetliyor: “Artık gerçekten insanlar tıkandı. Kimsenin ekonomik gücü yok. İnsanlar pazara alışverişe geliyor, fiyatları görünce alışveriş yapamıyor. İnsanlar almak istediklerini alamıyor. Bizden daha önce 5 kilo ürün alanlar, artık yarım kilo ya alıyor ya da alamıyor. Müşterilerimiz gerçekten yarım kilo almakta bile zorlanıyor. Getirdiğimiz ürünleri bitirmek için ucuza çalışmak zorunda kalıyoruz.”

Gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyoruz

Ülkedeki hayat pahalılığından kaynaklı hiçbir yerde gönül rahatlığıyla alışveriş yapamadıklarını ifade eden Hamza Çiğdem, “Sadece ekmek alabiliyoruz. Şu anki durumuz gerçekten böyle. Önceleri en azından bir şeyler alma imkânımız oluyordu, artık yok. Hiç bir şey alamıyoruz. Sadece pazarda değil her yerde pahalılık var” dedi.

Domates 5 liraydı, 15-20 TL olmuş

Alışveriş için geldiği pazarda yüksek fiyatlardan dolayı alışveriş yapamadığını söyleyen Mehmet Zeki Deniz, “İstediğimiz hiçbir şeyi alamıyoruz, gerçekten her şey çok pahalı. Düşünün domates 5 liradan 15-20 liraya çıkmış. Geçen hafta aldığınız bir ürünü bugün aynı fiyata alamıyorsunuz. Çalışamayan insanlar nasıl alacak. Tek isteğimiz devletimiz bu zamlara el atsın, insanlara yardımcı olsun” dedi.

Günlük yevmiyeydi bile çıkarmakta zorlanıyoruz

Üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulmadığından dolayı pazarda esnaflık yapan Berzani Çankaya da, fiyat artışlarından yakınıyor. Çankaya, “İnsanlar artık tezgâha bakmaktan dahi korkuyor. Gerçekten artık vatandaş geçinemiyor. Geçinemedikleri gibi birde zamlarla uğraşıyorlar. Ben bile üniversiteyi bitirmeme rağmen gelip pazarda çalışıyorum. Hiç kimse artık iş bulamıyor ve alışveriş yapamıyor. İki kişi tezgâha bakıyoruz, günlük yevmiye bile çıkmıyor. Çok zorlanıyoruz” dedi.

Borç alarak alışverişe geliyoruz

Geçinmenin yoksul vatandaşlar için artık hayal olduğunu belirten Mehmet Taşkıran ise, “Eskiden haftada 2- 3 kez geldiğimiz pazarlara bir kez geliyoruz. Kimsede para yok. Borç edip, geçinmeye çalışıyoruz, nereye kadar.” dedi.

Günlük kazancımız çok düştü

Pazar esnafı olarak zor günler geçirdiklerini söyleyen İhsan Gözcü, “25 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce ekonomik olarak bu kadar zorlandığımı hatırlamıyorum. Geçen sene 100 TL ile alışveriş yapabilenlere bu sene 500 TL bile yetmiyor. Günlük kazancımız artık çok düştü” dedi.

Kış bizim için zor geçecek

Sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle alışveriş yapamadıklarını ifade eden Ömer Denizli, şöyle konuştu; “Pazar sepetimizi bile dolduramıyoruz. Eskiden pazara geldiğimizde 100 liraya doldurduğumuz sepeti bugün 350 liraya bile doldurmakta zorlanıyoruz. Mandalinanın kilosu 12 TL, domates olmuş 15 TL. Bu fiyatlarla pazar torbası nasıl dolabilir ki söyler misiniz? Artık kışta geldi, ben kendim işsizim. Kış bizim için çok zor geçecek.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.