VİDEO - Toplu taşıma zammı ilçelere de yansıdı

VİDEO - Toplu taşıma zammı ilçelere de yansıdı
Diyarbakır’da şehir içi ulaşımın yanı sıra ilçelere ulaşım da zamlandı. 131 kilometre uzaklıktaki Kulp’a ulaşım 34 liradan 50 liraya yükseldi. Zamlardan dolayı sefer sayıları düştü.

Gönül Morkoç

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da şehir içi ulaşım minibüslerde 4 lira 50 kuruştan, 6 lira 50 kuruşa yükseltildi. Kulp, Lice, Çüngüş, Çermik, Silvan, Hazro, Kocaköy, Ergani, Bismil, Çınar ve Eğil ilçelerinin ulaşım ücretleri de zamlardan nasibini aldı. Mazot litresinin 31 liraya yükselmesinden sonra yapılan zamlar, hem sefer sayılarını düşürdü, hem de yolcu sayısını azalttı.

Kulp 50 lira

Yeni tarifeye göre, Diyarbakır’ın 131 kilometre uzaklıktaki en uzak ilçesi Kulp’un ulaşım ücreti minibüslerde 34 liradan 50 liraya yükseltildi. 118 kilometre uzaklıktaki Çüngüş için belirlenen ücret ise kişi başı 45 lira. En ucuz ulaşım ücreti ise 54 kilometre uzaklıktaki Eğil için belirlendi. Eğil’in kişi başı ücreti 20 lira. Ücretlerin yüksek olmasından dolayı, bazı seferlerde, minibüsler İlçe Otogarı’ndan bir ya da iki yolcu ile çıkmak zorunda kaldı.

ulasim-zam-tigris2.jpg

Belediye otobüsleri daha ucuz

Özel minibüslerde fiyatlar aşırı yüksek olduğu için ilçelere gitmek isteyen vatandaşlar belediye otobüslerini tercih etmeye başladı. Özel minibüslerde 50 lira olan Diyarbakır-Kulp arası yolculuk, belediye otobüslerinde 37 lira 50 kuruş olarak belirlendi.

Sadece hasta ve memurlar

Tigris Haber olarak, Diyarbakır İlçe Otogarı’nda minibüs esnafı ile yolcularla konuştuk. Diyarbakır-Kulp seferini yapan Fahri Topal, günde 35 litre benzin yaktığını belirterek, “Günde sadece iki sefer yapıyoruz. Son dönemler doluluk oranı düştü. Yolcular isyan ediyor. Yol parası 50 lira, bu parayı kim verecek? Bizi de kurtarmıyor. Bir litre 31 lira ben günde 35 litre yakıyorum. Hesabım ortada zaten. Artık hastalar ve memurlar dışında Kulp’tan Diyarbakır’a gidiş geliş yok. Akaryakıt zammı devam ederse biz de zam yapmak zorunda kalırız.”

ulasim-zam-tigris1.jpg

‘Araç sayısını 15’ten 6’ya düşürdük’

17 liradan 26 liraya yükseltilen Diyarbakır-Kocaköy seferini yapan Hıfzı Kaya, 15 olan araç sayısını 6’ya düşürdüklerini söyledi. “Ücret vatandaşa çok, araba sahibine az geliyor” diyen Kaya, “Yolcu sayımız düştü. Sabah 9 yolcu ile gittim, 7 yolcu ile döndüm. En son kontak kapatmak zorunda kalacağız. Hem akaryakıt zammı hem ücretlerin yükselmesinden dolayı araç sayımızı düşürdük. Hastası olan, zor durumda olan geliyor. Gönüllü gelen yok.”

ulasim-zam-tigris3.jpg

‘Enflasyon yüzde 400 arttı’

Minibüsçüler taşıma ücretlerine gelen zammın, akaryakıt zammını karşılamadığından yakınırken, yolcular mağdur olduklarını söyledi. Almanya’dan Diyarbakır’a gelen ve buradan Siverek’e gitmesi gereken Ali Demir şunları söyledi: “Ben yurtdışında yaşadığım için Almanya ile karşılaştırıyorum. Türkiye’de enflasyon yüzde 400’e yaklaşıyor. Maaşlar az, fiyatlar çok yüksek. Allah yardımcıları olsun. Siverek’e gidiyorum. 40 lira. Maaşlara göre bu fiyatlar çok yüksek. Asgari ücret 6-7 bin lira olmalı ki, millet ekmek yesin.”

Taziye için Diyarbakır’da bulunan Havva da, fiyatların yüksek olmasından yakındı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum