VİDEO - Zamlar ve pahalılık vatandaşı isyan noktasına getirdi

VİDEO - Zamlar ve pahalılık vatandaşı isyan noktasına getirdi
Diyarbakır’ın farklı semtlerinde kurulan ve giyimden oyuncağa, elektronikten mutfak eşyalarına kadar birçok ürünün ikinci el eşyanın alınıp satıldığı ‘Bit Pazarı’ cazibe merkezi haline geldi.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - Diyarbakır’ın farklı semtlerinde kurulan ve giyimden oyuncağa, elektronikten mutfak eşyalarına kadar birçok ürünün ikinci el eşyanın alınıp satıldığı ‘Bit Pazarı’ cazibe merkezi haline geldi. Pazar günü kurulan ve ikinci el ürünlerin satıldığı Bit Pazarı'na vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.

img-2682.jpg

Temel ihtiyaçların pahalılığı sebebiyle vatandaşların ikincil el eşya ve ucuz ürüne olan ilgisi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Diyarbakır’ın Şehitlik Mahallesi’nde bulanan eski ilçe otogarında her Pazar günü kurulan bitpazarı, vatandaşların ilgisini çekiyor.

img-2680.jpgSabah saat 04.00’datezgâh açan bit pazarı esnafı, ürünlerini satmaya çalışırken, vatandaşlar ise, ucuz alışveriş yapmak için her Pazar günü sabahın erken saatlerinde soluğu bit pazarında alıyor. İkinci el ucuz ürünlerin sergilendiği bitpazarında; uygun fiyata ev eşyası, giyim, kitap, dekorasyon, elektronik aletler, oyuncak gibi ürünler satılıyor. Hayat pahallılığının son zamanlarda ciddi bir şekilde kendini hissettirmesi üzerine, vatandaşlar bit pazar’larını tercih ediyor.

img-2692.jpg

Esnafın Pazar sergisi çabası

Bit Pazar’ında yaşanan yoğunluğu yakından takip etmek için sabahın erken saatlerinde pazarın yolunu tutuyoruz. Pazarda bizi, kentte günün her saatinde tüketilen Ciğer kebabının dumanı ve kokusu karşılıyor. Ciğer tezgâhın önünde geçip sabah karanlığında kurulan bitpazarını dolaşıyoruz. Pazarda tezgâh açan esnaf, satacağı eşyaları satabilmek için en iyi şekilde sergilemeye çalışıyor.

img-2661.jpg

İkinci el eşyaya zorunlu yönelim

Pazarda en çok ikinci el kıyafet, ayakkabı ve mutfak eşyalarının satıldığına tanıklık diyoruz. Eski ilçe otogarının yıkıntıları arasında kurulan pazarı dolaşmaya devam ederken, ikinci el kıyafet satan Salih Oruç’un tezgâhına denk düşüyor yolumuz. Sabahın erken saatleri olmasına rağmen pazarda olan yoğunluktan dolayı memnun olduğunu dile getiren Oruç, “Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı bizim işlere olan ilgiyi artırdı. İnsanlar artık ikinci el eşyalara yöneldi, bu durum bizleri mutlu ediyor. Vatandaşlar artık kalite aramıyor, ucuzluk arıyor. Normalde buralar daha kalabalık olur. Yaptığımız satışlardan oldukça memnunuz. Sadece ikinci el ürünler satılmıyor, her kesime hitap eden ürünleri burada uygun fiyata bulmak çok daha kolay” diyor.

img-2663.jpg

Mağazalar artık çok pahalı

Salih Oruç’un yanından ayrılarak pazarı dolaşmaya devam ediyoruz. Ayakkabı tezgâhında hararetli bir şekilde fiyatları soran Mustafa Çelik ile sohbet ediyoruz. Sabah ezanından önce pazara geldiğini belirten Çelik, “Erken gelmesem hiçbir şey kalmıyor. Bitpazarları artık insanlar için bir alışveriş merkezi haline geldi. Şahsen ben artık kalitenin değil, ucuz ürünlerin peşinden koşuyorum. Mağazalardan bir şeyler almak artık çok pahalı. Gerçekten neyi alıp neyi almayacağımızkonusunda şaşırmış durumdayız. Bende çözümü bu şekilde buldum. Gelip ucuz ve temiz ikinci el ayakkabı ya da kıyafet buluyor. Böylelikle ekonomik anlamda biraz rahatlıyorum” diye konuştu.

img-2664.jpg

Bit pazarlarına mahkûm ettiler

Tezgâh başlarında esnaf ve vatandaşların sıkı bir pazarlığını izliyoruz. Ciddi anlamda her tezgâhın başında 10 ya da 15 kişi durup alışveriş yapıyor. İkinci el mutfak malzemelerinin satıldığı bir tezgâhta vatandaşlar, daha ucuz fiyattan ürün almaya çalışıyor. Eşiyle birlikte alışveriş yapan Emrullah Ateş, “Evimizin birkaç eksiği var, onları tamamlamak için buraya geldik. Dışarıda almamız imkânsız, çünkü çok pahalı. Burayı da arkadaşlarımız bize önerdi. Kaç haftadır gelip gidiyoruz. Fiyatlar gerçekten çok uygun, ama istediğini bulmak için sabahın erken saatlerinde burada olmanız gerekiyor. Bizde sabah erken buraya gelmek istemeyiz ama mecburuz, başımızdakiler bizleri, bitpazarlarına muhtaç etti. Bizlere bakıp utansınlar” diyerek sitemlerini dile getiriyor.

img-2654.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.