Virüsü 'etkisiz hale getirmek' için ümit veren gelişme

Virüsü 'etkisiz hale getirmek' için ümit veren gelişme
Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyesi olarak görev yapan Dr. Ergin Koçyıldırım, üniversitenin yeni bir aşı geliştirdiğini duyurdu. Dr. Koçyıldırım aşının küçük hayvanlar üzerinde başarı gösterdiğini söyledi.

Sosyal medya platformu Twitter üzerinden açıklama yapan Koçyıldırım, "Üniversitemizin aşı bilim ekibi bugün Lancet dergisinde ilk sonuçlarını paylaştı. Küçük hayvan deneylerinde laboratuvarda geliştirdikleri protein enjekte edildiğinde, SARS-CoV-2 virüsüne karşı antikor salgılanmasını başardılar. Faz 1 insan testleri için FDA'den onay bekleniyor" dedi.

Hakemli dergide yayımlanmış türünün ilk çalışmasına göre bilim insanlarının geliştirdiği potansiyel koronavirüs aşısının Kovid-19'la mücadele edebilen antikorlar ürettiği sonucuna varıldı.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacıların fareler üzerinde test ettiği aşı, enjeksiyondan sonraki iki hafta içinde virüsü "etkisiz hale getirmeye" yeteceği düşünülen miktarda antikor üretti.

Çalışmanın yazarları, önümüzdeki birkaç ay içinde başlaması planlanan insan üzerindeki birinci aşama klinik deneylerden önce araştırma aşamasındaki yeni ilacın onayı için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) başvuracak.

Yeryüzünün her yanından bilim insanları, dünya çapında 1 milyondan fazla kişiye bulaştığı onaylanan ve 53 bini aşkın kişinin ölümüne yol açan koronavirüse karşı korunmak adına aşı geliştirmek için yarışıyor.

Kovid-19 aşı adayına dair ilk çalışma

Araştırma ekibi, tesir ve güvenlik sağlamak için hayvanlarda yapılan deneyi atlayarak geçmesinden sonra insanlar üzerindeki ilk aşı deneyi geçen ay Seattle'daki bir laboratuvarda gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanında onlarca başka ekip de gelişim aşamasında potansiyel aşılara sahip. Ancak Pittsburgh'un araştırması, diğer kurumlardaki bilim insanlarının etüdünden geçtikten sonra yayımlanan Kovid-19 aşı adayına dair ilk çalışma oldu.

Bilim insanları, 2003'teki SARS ve 2014'teki MERS koronavirüs salgınları sırasında zaten altyapıyı hazırlamış oldukları için hızla harekete geçebildi.

Pittsburgh Tıp Fakültesi'nden doçent cerrah Andrea Gambotto, "(Kovid-19) ile yakından ilişkili olan bu iki virüs bize çivi proteini adı verilen belirli bir proteinin virüse karşı bağışıklığı harekete geçirmede önemli olduğunu öğretti. Bu yeni virüsle tam olarak nerede savaşacağımızı biliyorduk" dedi.

Araştırmanın yazarlarının PittCoVacc adını verdiği potansiyel aşı, grip aşısında olduğu gibi bağışıklık oluşturmak için virüse ait laboratuvar yapımı protein parçaları kullanıyor.

Araştırmacılar aşının tesirini artırmak için ayrıca yeni bir ilaç verme yaklaşımına başvurdu. Bu yaklaşımda çivi proteini parçacıkları, bağışıklık tepkisinin en güçlü olduğu yer olan deri içlerine küçük 400 mikro iğneden oluşan parmak ucu büyüklüğündeki bir yamayla enjekte ediliyor. Bu parça cilde bant gibi yapışıyor, tamamen şeker ve protein parçacıklarından oluşan iğneler de derinin içinde kolayca çözünüyor.

Dermatoloji Bölüm Başkanı ve çalışmanın ortak yazarı Profesör Louis Falo, "Bunu, çiçek hastalığı aşısını deriye enjekte etmede kullanılan özgün çizik yöntemine dayandırarak geliştirdik ama elde ettiğimiz onun yüksek teknolojili olanı, yani daha etkili ve hastadan hastaya tekrar üretilebilir bir versiyonu oldu" diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.