Yaklaşık 40 kişinin oy kullanmasına izin verilmedi

Yaklaşık 40 kişinin oy kullanmasına izin verilmedi
Diyarbakır’da okuma-yazması olmayan ve Kürtçe dışında bir dil bilmeyen 58 yaşındaki Nefiat Aydemir’e sandık kurulu üyesi olduğu iddia edilerek oy kullanmasına izin verilmedi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Diyarbakır’da okuma-yazması olmayan ve Kürtçe dışında bir dil bilmeyen 58 yaşındaki Nefiat Aydemir’e sandık kurulu üyesi olduğu iddia edilerek oy kullanmasına izin verilmedi. Kentte yaklaşık 40 kişinin aynı gerekçe ile oy kullanmasına izin verilmemediği öğrenildi.

Sandık güvenliği tartışmalarının gölgesinde girilen seçimde, Diyarbakır’da 40 kişi, bilgileri dışında sandık görevlisi gösterilerek kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanmalarına izin verilmedi. Bağlar ilçesi Alipınar Mahallesi’de bulunan Alipınar Ortaokulu’ndaki sandıklara kayıtlı çoğunun okuma-yazamasının olmadığı yaklaşık 40 seçmene sandık kurulu üyeleri oldukları iddia edilerek, oy kullanmalarına izin verilmedi. Görevli belgesini düzenleyen 142 kodlu belgenin de kendilerine verilmemesi nedeniyle yaklaşık 40 kişi oy kullanamadı. Yine Bağlar ilçesi Mevlana Halid Mahallesi Fevzi Çakmak Ortaokulu’nda 2153 No’lu sandıkta kayıtlı seçmen olan 58 yaşındaki Nefiat Aydemir’in sandık kurulu üyesi olduğu iddia edilerek, oy kullanmasına izin verilmedi.

Oy kullanmasına izin verilmedi

Okuma-yazması olmayan ve Kürtçe dışında başka bir dil bilmeyen Aydemir’in görev almak için herhangi bir başvurusu olmadan sandık kurulu üyesi yapılmasına tepki gösteren kızı Büşranur Aydemir, annesiyle birlikte oy kullanmaya gittiklerini, kendisinin oyunu kullandığını, sıra annesine geldiğinde sandık kurulu üyesi olduğu iddia edilerek oy kullanmasına izin verilmediğini kaydetti.

‘Sandık kurulu üyeliği için başvurum olmadı’

Annesinin okuma-yazmasının olmadığını, Kürtçe dışında dil bilmediğini ve sandık kurulu üyesi başvurusu bulunmadığını dile getiren Büşranur Aydemir, annesinin oy kullanmasına izin verilmesinin ardından görevlilerin kendi kimliğini istediğini, kimliğini verdiğini belirtti. Kimlik bilgilerine bakılarak, sandık kurulu üyesi olduğunu kendisine aktarıldığını belirten Büşranur Aydemir, “Bunun üzerine kullandığım oyun geçersiz olduğunu, sandık açıldığında söz konusu sandıktan bir oyu geçersiz olarak kaydedeceklerini söylediler. Ben sandık kurulunda görev almak için başvurmadım. Bu konuda bana bir tebligat da gelmedi. Tamamen rızam dışında gelişen bir olay” diye konuştu. Bu konuda şikayette bulunacağını kaydeden Aydemir, hukuki destek talebinde bulundu.

Barodan tepki

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, iradeleri dışında sandık kurulu üyesi yapılan 100'e yakın kişinin kendilerine başvuruda bulunduğunu belirtti. Özdemir, ilçe seçim kurullarıyla yaptıkları görüşmede, bu kişilerin görevli bulundukları sandıklara giderek oy kullanabileceklerinin kendilerine aktarıldığını kaydetti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.